Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a participat miercuri, 13 martie, la o întâlnire cu mediul privat din județ, organizată de Consiliul Județean Bihor și Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), cu scopul de a prezenta oportunitățile din cadrul parcurilor de specializare inteligentă din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei.
La discuții au mai participat Anca Roman și Cristian Otgon, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord – Vest (ADR NV), Ioan Todoca, primarul orașului Aleșd, Gabriel Popa, primarul Municipiului Beiuș, Marcel Sas-Adăscăliții, primarul Municipiului Marghita, și Iulian Balaj, primarul orașului Ștei. La întâlnire a fost prezent și Ioan Mintaș, prim-vicepreședinte al Consiliului Național al IMM-urilor din România.
„Pentru Consiliul Județean Bihor, dezvoltarea economică înttr-un mod integrat și unitar este o componentă de viziune strategică, sens în care am demarat în acest mandat mai multe proiecte, printre care și amenajarea acestor parcuri de specializare inteligentă. O componentă importantă care face deosebirea între parcul industrial clasic și cel de specializare inteligentă este aceeea că firmele care doresc să vină în aceste parcuri au la dispoziție o sumă nerambursabilă de cel mult 2,5 milioane de euro pentru fiecare aplicant, sumele fiind pre-rezervate prin proiectul depus de Consiliul Județean Bihor”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor
Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) pot accesa fonduri europene nerambursabile dacă aleg să concesioneze terenuri în parcurile de specializare inteligentă. Pentru Aleșd suma alocată este de 3,8 milioane de euro, Beiuș – 4,3 mil. euro, Marghita – 4,2 mil. euro și Ștei – 4,3 mil. euro.
Parcul de specializare inteligentă din Aleșd este poziționat în partea de vest a orașului, la intrarea în localitate dinspre Lugașu de Jos, și are acces la DN1/E60. Are o suprafață totală de 86.559 mp, împărțit în 11 parcele cuprinse între 3.455 și 15.657 mp.
Parcul din Beiuș este poziționat la intrarea în localitate dinspre Oradea, pe partea stângă a DN 76/ E79. Acesta este împărțit în 16 parcele cu suprafețe între 4.108 și 25.952 mp, având o suprafață totală de 175.183 mp.
Parcul de specializare inteligentă din Marghita are o suprafață totală de 114.900 mp și este poziționat în partea de vest a municipiului, accesul realizându-se prin strada Gării și prin DN 19B Săcueni – Marghita. Parcul are 9 parcele cu suprafețe cuprinse între 3.451 și 24.557 mp.
Parcul din Ștei are o suprafață totală de 138.883 mp, împărțită în 25 de parcele de 1.772 până la 8.890 mp. Acesta este poziționat în partea de sud-est a orașului, iar accesul se va face printr-un drum care se desprinde din DN75.
Documentația privind condițiile pentru concesionarea, prin licitație publică, a parcelelor disponibile în parcuri se află în procedura de consultare publică până la data de 18 martie. Propunerile, sugestiile și recomandările pot fi trimise pe adresa de email contact@adlo.ro sau la sediul ADLO din Oradea, strada Primăriei, nr. 3 (parter). Documentele pot fi consultate online, pe site-ul Consiliului Județean Bihor: https://www.cjbihor.ro/wp-content/uploads/2024/03/Documentatii-concesiune-si-anunt-PSI.pdf.
„Prin parcurile de specializare inteligentă ne dorim să extindem modelul de dezvoltare care a funcționat în Oradea și să aducem locurile de muncă cât mai aproape de oameni, astăzi bihorenii fiind nevoiți să facă naveta chiar și la 70 de kilometri de casă în fiecare zi”, a adăugat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.