Festivalul Primăverii organizat de Filarmonica Oradea se apropie de final. Marți, 26 martie, de la ora 19, în sala Enescu-Bartok, vom fi răsfățați cu două concerte și o simfonie, în ton cu primăvara care s-a instaurat. Programul cuprinde Concertul nr. 1 pentru flaut și orchestră în Sol major, KV 313 de Wolfgang Amadeus Mozart, Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră în si minor, op. 61 de Camille St. Saens și Simfonia Il Giorno Onomastico în Re major de Antonio Salieri. Solistele serii vor fi Aoi Tokunaga și Wakano Sogo, care evoluează alături de orchestra simfonică orădeană sub bagheta dirijorului chinez Jin Wang.
Concertul nr. 1 pentru flaut și orchestră în Sol major, KV 313 de Wolfgang Amadeus Mozart a fost compus pentru Ferdinand Dejean. Dar fie pentru că nu era fanul flautului, fie pentru că avea alte interese în perioada petrecută la Mannheim, la cei 21 de ani (se îndrăgostise), Mozart urmează exemplul altor compozitori ai vremii și apelează la lucrări pe care le are la dosar, le modifică ușor, în cazul de față face transpoziția, iar Concertul pentru oboi devine primul său Concert pentru flaut. Vivaldi, Bach, Händel și alți compozitori înainte și în timpul lui Mozart, mai târziu Beethoven, și-au reciclat bucăți muzicale. Originalitatea cu orice preț încă nu devenise dictatorială. Dar și în versiunea pentru flaut Concertul rămâne o bijuterie muzicală, virtuozitatea și bogăția melodică și emoțională, fac dovada unui tânăr compozitor genial. Până azi concertele sale pentru flaut sunt piesă de rezistență în portofoliul oricărui flautist și una dintre piesele cerute în concursurile de profil.
Camille St. Saens este unul dintre cei mai importanți compozitori ai romantismului muzical francez și a perioadei de tranziție spre impresionism și perioada modernă. Din păcate în afara Franței, din creația sa sunt cunoscute mai ales Carnavalul animalelor, Concertul nr. 3 pentru vioară din această seară, Introducere și Rondo Capricioso pentru vioară, opera Samson și Dalila și Concertul nr. 5 pentru pian. Copil-minune, apoi pianist și compozitor respectat, Camille St. Saens nu a fost un caracter ușor de suportat. După moartea celor doi copii, într-o perioadă foarte scurtă unul după altul, și-a părăsit soția fără să îi spună un cuvânt și s-a întors la mama. Doar muzica îl ținea în viață. Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră în sol minor este compus la doi ani după moartea băieților săi, cu un an înainte de a-și părăsi soția. Lucrarea este scrisă pentru Pablo de Sarasate, alături de Eugene Ysaye, cel mai important violonist al momentului. Și pentru că Sarasate era un virtuoz, concertul abundă în pasaje de virtuozitate. St. Saens folosește lucrarea și pentru a-și elibera sufletul de durerea și dorul după copiii lui, pe care i-a adorat.
Seara se va încheia cu Simfonia Il Giorno Onomastico în Re major de Antonio Salieri. Da, este vorba despre acel compozitor care în piese lui Peter Schaffer, iar apoi în filmul lui Milos Forman comandă Requiemul și duce la moartea mai tânărului coleg. În realitate Salieri l-a susținut pe Mozart, care era genial, dar deloc bun manager financiar sau foarte atent la construirea și păstrarea relațiilor. Salieri a fost de asemenea o perioadă mentorul mai tânărului Beethoven. Muzica lui îmbină idealurile iluminismului vienez cu melodicitatea italiană. Simfonia din această seară ne va aduce aminte că nu degeaba era unul dintre cei mai respectați compozitori ai vremii.
Tânăra flautista Aoi Tokunaga începe să își construiască o carieră internațională, fiind în același timp parte a Orchestrei de Flaut Japoneze. Tânăra violonistă Wakano Sogo își continuă studiile în țara natală și face cunoștință cu scenele europene. Dirijorul și compozitorul chinez Jin Wang este deja consacrat pe marile scene ale lumii. Fost asistent al regretatului Peter Eötvös, director artistic al Orchestrei Haydn din Viena, ne va oferi un concert de primăvară cu toată paleta de lumini și umbre, bucurie și durere.
Mai găsiți bilete la acest concert la caseria filarmonicii și pe site-ul bilete. Ro .
Daniela Stoica