România, membră a UE, a acordat o concesiune minieră Verde Magnesium, unei companii din București, susținută de Amerocap Verde, investitor american, scrie Financial Times.
Firma intenționează să investească un miliard de dolari într-o mină de magneziu dezafectată din apropierea orașului Oradea și să construiască unități de procesare care să folosească energie regenerabilă și să recicleze aluminiul.
Amerocap Verde va folosi amplasamentul unei mine de magneziu care a fost închisă în 2014 – la momentul respectiv, ultima care funcționa în Europa. Este vorba de cea din Budureasa, unde geologii au dat de calcar cu brucit, încă din 1977.
Verde Magnesium intenționează să înceapă producția până la sfârșitul anului 2027 și să ajungă la 90.000 de tone pe an. Firma are posibilitatea să aplice la finanțarea de la UE, după ce a fost catalogată drept investiție cheie de către Alianța Europeană pentru Materii Prime – o rețea industrială susținută de Comisia Europeană.
Aproximativ 87% din oferta globală de magneziu și 95% din consumul european provin din China, care a redus drastic producția pentru a economisi energie, pe măsură ce prețurile cresc.
UE și-a stabilit obiective ambițioase în temeiul Legii materiilor prime critice. Vrea să exploateze 10% din consumul de minerale critice al UE , să proceseze 40% din el și să recicleze 15% din el până în 2030. Peste 90% din magneziul folosit în Uniune, esențial pentru fabricarea aliajelor de aluminiu ușoare utilizate în mașini și ambalaje, este importat.
Sursa: profit.ro