Închiriatul pe termen scurt chiar şi a unei garsoniere a devenit o afacere tot mai profitabilă pentru românii care au mai multe proprietăţi.
De exemplu, proprietarii care îşi închiriază locuinţa pe termen scurt câştigă într-o săptămână aproape echivalentul unei chirii lunare. Potenţialii clienţi sunt atraşi de ofertele postate pe platformele online de închiriere.
Însă nu toţi o fac legal. Sunt şi proprietari care nu plătesc taxele şi nu declară numărul persoanelor pe care le cazează. De câştigat au şi turiştii din astfel de situaţii.
Comisia Europeană vrea mai multă transparenţă şi va obliga platformele online să ofere autorităților informații despre toate unitățile închiriate. În plus, fiecare unitate de cazare listată va avea un număr unic de înregistrare.
Autorităţile vor avea şi o statistică mai apropiată de realitatea numărului de turişti. În prezent, sunt luaţi în evidenţa oficială, cel puţin în România, doar cei raportaţi de hoteluri şi pensiuni.
Fiecare stat membru trebuie să aplice directiva europeană până în luna mai 2026. Numai în Bucureşti, pe cele două mari platforme online de închirieri pe termen scurt sunt înregistrare peste 3.000 de apartamente care pot fi închiriate pentru un city-break.