Starurile de mâine ale muzicii clasice se prezintă la Oradea

A III-a ediție a Festivalul Feel Nouveau/Feel young ne prezintă viitoarele staruri ale muzicii clasice. Sub bagheta dirijorului Adrian Morar vor evolua pianistul Robert-Valentin Bașcoveanu, violoniștii Filip Cușmir și Sebastian Manning, violoncelistul Mate Feher și violonista Lois Munteanu. Cei cinci tineri și foarte tineri soliști vor interpreta șlagăre ale muzicii clasice din creația lui Wolfgang Amadeus Mozart, Henryk Wieniawski, Piotr Ilici Ceaikovski și Antonin Dvorak, toate piese de mare virtuozitate și complexitate, piese de bază în portofoliul instrumentului pe care îl stăpânesc și piese de concurs la concursurile de profil.

Pianistul Robert-Valentin Bașcoveanu este elev în clasa a X-a la Liceul de Arte Marin Sorescu din Craiova, studiind cu profesorul Liviu Pârvu. Deși este doar adolescent are deja un palmares impresionant la concursuri de specialitate, evoluând atât pe scene din țară, cât și din străinătate. Debutul cu orchestra l-a avut în urmă cu patru ani.

Violonistul Filip Cușmir este deja student al Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, la clasa profesoarei Anna Gutowska. Și el are deja un palmares impresionant de premii la concursuri de specialitate și a început să colaboreze cu orchestre consacrate în calitate de solist sau de membru în orchestră.

Violonistul Sebastian Manning este doar clasa a VIII-a la Liceul de Artă Ion Vidu din Timișoara. Participă deja la concursuri de specialitate și la cursuri de măiestrie cu personalități ale violonisticii. Anul trecut a fost bursier al SoNoRo Interferențe.

Violoncelistul Mate Feher este proaspăt câștigător al unei burse la Festivalul SoNoRo Interferențe 2025 , în urma participării la prima ediție a Festivalului CellEast organizată săptămâna trecută de Asociația Culturală PlaCello, la București, primul concurs internațional românesc dedicat exclusiv Violoncelului. Tot în urma acestui concurs internațional va avea ocazia să înregistreze piesa lui Dan Dediu pe care a interpretat-o în concurs, la Societatea Română de Radiodifuziune.

Lois Munteanu este elevă a Liceului de Artă Ion Vidu din Timișoara, la clasa profesoarei Cristina Vlad. A câștigat deja concursuri naționale și internaționale de vioară, și a avut ocazia să participe la cursuri de măiestrie cu violoniști consacrați.

Dirijorul clujean Adrian Morar are o experiență de scenă mai mare decât vârsta oricăruia dintre tinerii soliști pe care îi va susține joi, alături de orchestra filarmonicii orădene. El va deschide concertul cu Simfonia I de Maxim Sozontovich Berezovsky (1745 – 1777), descoperită abia în 2007 în biblioteca de la Vatican. Este prima simfonie compusă de un compozitor ucrainean. Știind ce înseamnă experiența de scenă și cu orchestra profesionistă pentru muzicienii aflați la început de carieră, le va oferi suportul profesional și emoțional de care au nevoie pentru a face față provocărilor și dificultăților care îi așteaptă. Indiferent că este vorba despre prima parte a Concertului nr. 1 pentru pian de Ceaikovski, de prima parte a celui de al 4-lea Concert pentru vioară de Mozart, de Fantaisie brillante sur Faust de Wieniawski, prima parte a Concertului pentru violoncel de Dvorak sau prima parte a Concertului pentru vioară de Ceaikovski, soliștii au nevoie de colaborarea cu un dirijor priceput, nu doar pentru că partitura lor este dificilă, ci și pentru că țesătura orchestrală le poate da de furcă, îi poate acoperi sau le poate scoate în evidență toate ezitările.

Mai găsiți bilete la acest concert la caseria filarmonicii sau pe site-ul bilete.ro .

Daniela Stoica

Distribuie informația

CASĂ DE VÂNZARE ÎN BIHOR

 

Alte știri