Memoria Bihorului Interbelic în documente istorice și tango

Ediția a XXVI-a a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor s-a încheiat cu conferința Memoria Bihorului interbelic susținută de istoricii Cristian Culiciu și Gabriel Moisa, urmată de un concert de tango susținut de Analia Selis împreună cu pianistul Julian Caeiro și bandeonistul Damian Foretic, la Muzeul Țării Crișurilor.

Dr. Cristian Culiciu le-a prezentat ascultătorilor Oradea din perioada interbelică, oraș care după Unirea Transilvaniei cu Regatul Român a devenit oraș de graniță, cu alte provocări administrative și investiționale decât înainte de Primul Război Mondial. Cu ajutorul fotografiilor și a documentelor de epocă el a prezentat problemele edilitare ale anilor `20, modernizarea și extinderea orașului, inclusiv realizarea Pieției Ferdinand, azi Piața Unirii, apariția noilor linii de tramvai, a unor parcuri, a ștrandului municipal, a aeroportului și noilor statui care au împodobit orașul.

Prof. Dr. Gabriel Moisa a făcut o scurtă prezentare a Alimentației Publice, a Restaurantelor și a Cafenelelor în Oradea, precum și a violenței domestice și publice în perioada respectivă. Chiar dacă Oradea era un oraș scump, mai ales în primii ani de după război, munca era răsplătită altfel, educația fiind stimulată cu locuri de muncă mai bine plătite. Chiar dacă alcoolul era scump, orădenii beau în perioada interbelică mult, iar alcoolul a dus la excese de violență în spațiul public și cel conjugal. Cei mai mult au avut de suferit birjarii (taximetriștii epocii) și femeile, a menționat istoricul. Profesorul Moisa a promis în încheierea prezentării sale, un ciclu de întâlniri tematice, legate de istoria Oradiei și a Bihorului, în care să aducă mai multe exemple din viața trăită de orădeni, nu doar date istorice seci.

Prezentarea celor doi istorici a fost urmată de concertul Analiei Selis alături de Julian Caeiro și Damian Foretic. Cei trei au interpretat tango-uri românești și argentiniene din perioada interbelică, precum și câteva milonga, lărgind istoria prezentată la istoria emoțională și manierele vremii, de la flirt, la curtare, dragoste, despărțire. Piesele aranjante pentru pian și bandeon de Julian Caeiro au trezit nostalgii și au deschis o poartă spre perioada interbelică, în care oamenii tineri, după o catastrofă mondială, erau flămânzi de viață, de dragoste, de experiențe neobișnuite.

Concertul celor trei artiști argentinieni face parte din turneul de sărbătorire a 20 de ani de carieră artistică și 10 ani de tango ai solistei Analia Selis. Publicul i-a răsplătit cu aplauze călduroase.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri