Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, secondat de o echipă formată din profesori de la Arhitectură, s-a întâlnit, în după-amiaza zilei de miercuri – 29 mai 2024, cu primarul Oradiei, Florin Birta, însoțit, la rândul său, de viceprimarul Marcel Dragoș și de specialiști în domeniul edilitar: arhitectul șef al orașului, Radu Fortiș, respectiv directorul tehnic al municipalității, Sebastian Marchiș.
Întâlnirea a avut loc pe teren, în Campusul Central B al Universității din Oradea, și a avut ca scop dialogul punctual asupra unor aspecte ce țin de arhitectura campusului.
Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, i-a cerut primarului să-l sprijine în demersurile legate de demolarea unei cazărmi aflată în inima noului campus, clădirea aflată astăzi în ruină.
„Ne dorim ca aici să deschidem un adevărat culoar verde, asigurând continuarea zonei verzi din campusul central către o zonă verde care să lege cele două spații exterioare”, a precizat rectorul Universității din Oradea.
Clădirea, veche de peste o sută de ani, nu a putut fi demolată deoarece, până de curând, a fost considerată monument istoric.
„Dacă lucrurile s-au lămurit și cei de la Direcția de Cultură consideră că imobilul nu este unul de patrimoniu, nu văd niciun impediment în a aproba demolarea”, a spus edilul Oradiei.
O altă problemă pusă în discuție este legată de inițiativa administrației locale privind lărgirea, la patru benzi de circulație, a străzii Universității. Rectorul, susținut de arhitectul conf. univ. dr. Szabolcs Guttmann, le-au explicat reprezentanților administrației locale că artera de patru benzi ar „rupe” în două campusul. Un trafic și mai intens ar împiedica dezvoltarea viitoare a zonei, pe cele două părți ale străzi.
„Este împotriva proiectului Master Plan de dezvoltare a Universității din Oradea”, a subliniat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău. La subiect, conf. univ. dr. Szabolcs Guttmann le-a indicat, pe hartă, edililor posibile soluții de deviere a traficului spre cimitirul municipal
În replică, Florin Birta a afirmat că este necesar „un serios studiu de trafic”. Primarul a precizat că ideea lărgirii străzii Universității aparține Poliței Rutiere. „Vom discuta cu ei, să vedem dacă pot devia circulația în altă parte”, a promis Florin Birta.
Reprezentanții instituției de învățământ superior și cei ai administrației locale au mai discutat aspecte punctuale legate de fluidizarea circulației și accesibilizarea spațiilor de parcare din zona Universității.
Atât rectorul, prof. univ. dr. Constantin Bungău cât și primarul, Florin Birta, au căzut de acord să continue dialogul început în campus, pentru dezvoltarea urbanistică armonioasă a zonei.