La data de 6 iunie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea, au efectuat două percheziții domiciliare, în localitatea Valea lui Mihai, județul Bihor, pentru documentarea activității infracționale a două persoane, soț și soție, de 64 și 68 de ani, cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane în modalitatea exploatării prin muncă.
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, în perioada 2011 – prezent, cei doi ar fi racolat un bărbat, de 43 de ani, fără adăpost, cu o situație materială precară, cu probleme psihice cunoscute și, profitând de situația sa de vulnerabilitate, l-ar fi cazat în condiții improprii, la ferma de animale pe care aceștia o dețin în proximitatea localității Valea lui Mihai, unde l-ar fi exploatat prin muncă zilnică, supunându-l la violențe de fizice repetate și tratamente degradante.
În același context, cei doi l-ar fi deposedat de actele de identitate, actele medicale, l-ar fi privat de tratamentul necesar afecțiunilor de care suferă și ar fi încasat ajutoarele sale sociale, aspecte ce au contribuit la vulnerabilitatea sa, creând condițiile ideale exploatării.
În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite și ridicate diferite înscrisuri, actul de identitate al bărbatului de 43 de ani, două dispozitive mobile de stocare a datelor informatice, precum și 8.800 de euro.
Ulterior, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea, au dispus reținerea celor două persoane, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, urmând ca, la data de 7 iunie a.c., acestea să fie prezentate la Tribunalul Bihor, pentru dispunerea de măsuri legale.
În prezent persoana vătămată beneficiază de sprijinul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.
Activitățile au fost sprijinite de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.