Ziua Mondială Art Nouveau (10 iunie) va fi marcată sâmbătă, 15 iunie, la Oradea printr-o serie de evenimente gratuite organizate de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor.
Programul zilei va cuprinde ateliere de creaţie (pictură, vitralii, ceramică), tururi ghidate în centrul istoric, proiecţii pe palatele Art Nouveau, filme în Cinema „Libertatea” şi un concert jazz cu Luiza Zan.
„Ediţia 2024 se concentrează în jurul temei principale Lumina/The Light/La Lumiere, în toate formele ei: naturală, decorativă, funcţională şi chiar interactivă”, a transmis, într-un comunicat, echipa fundaţiei Oradea Heritage.
Evenimentele se vor desfăşura, în paralel, în intervalul orar 10,00 – 22,00 şi cuprind mai multe zone cu palate şi clădiri Art Nouveau din oraş.
Programele pentru toată familia, în jurul Casei Darvas-La Roche, invită publicul larg, copii şi adulţi, la atelierul de pictură în aer liber al Alexandrei Comanici, ilustratoarea cărţii „Coloradea” şi la un atelier de vitralii create din hârtie colorată, inspirate de elementele Art Nouveau orădene, susţinut de arhitecta orădeană Mara Vida.
Cei care doresc să afle mai multe despre acest curent arhitectonic sunt invitaţi la prezentarea „Art Nouveau – stil sau mişcare?”, susţinută de conferenţiarul universitar Deodath Zuh, care va analiza asemănările şi diferenţele dintre manifestările Art Nouveau în diferite ţări şi regiuni.
Artizanii de la Manufactura Luster aşteaptă doritorii la un atelier de ceramică şi porţelan, de la ora 16, pe terasa Casei Darvas. Participanţii vor învăţa tehnici de presare a ceramicii şi turnarea porţelanului, cu elemente inspirate din ornamentaţia casei Darvas.
Doar în această zi specială, fostul cinematograf „Libertatea” din Palatul Vulturul Negru, aflat în reabilitare, îşi redeschide porţile pentru public pentru trei proiecţii de film în fosta sală A a complexului, de la orele 10,00, 15,00 şi 19,00.
Publicul orădean va putea admira în orele serii, în premieră la Oradea, spectacolul imersiv inspirat din lucrările lui Gustav Klimt, unul din fondatorii secesiunii vieneze.
„Un show inedit din operele pictorului va fi proiectat pe faţada bisericii romano-catolice Sfântul Ladislau din Piaţa Unirii (vizavi de Primărie). Proiectul este realizat în parteneriat cu Museum of Immersive New Art din Bucureşti,” potrivit organizatorilor.
În timpul zilei, în paralel, orădenii sau turiştii interesaţi vor putea redescoperi patrimoniul arhitectural Art Nouveau începând cu ora 10,00, în zece tururi ghidate prin centrul istoric orădean. Fotograful orădean Remus Toderici îi va ghida pe cei interesaţi de fotografie în alte două tururi, cu specific foto.
Seara, de la ora 21,30, palatele Art Nouveau orădene vor prinde viaţă prin proiecţii multimedia, instalaţii de lumină arhitecturală şi instalaţii interactive. Participanţii vor putea admira într-o lumină nouă pasajul Vulturul Negru (Piaţa Unirii), Casa Deutsch (str. Vasile Alecsandri), Casa Poynar (Piaţa Ferdinand), Casa Centrală de Economii (clădirea BRD din Piaţa Ferdinand), Palatul Sztarill (Astoria, Piaţa Ferdinand), pasaj Bazar (str. Madach/Republicii), Palatul Stern (str. Republicii), Palatul Apollo (str. Republicii), Palatul Moskovits (str. Republicii) şi Casa Adorjan (str. Patrioţilor/Moscovei).
De la ora 22,00, Luiza Zan, una dintre cele mai îndrăgite cântăreţe de jazz din România, încheie ziua cu un concert extraordinar în piaţeta din spatele Teatrului de Stat. „Locaţia a fost aleasă pentru a scoate în evidenţă superba casă Adorjan, aflată la intersecţia străzilor Patrioţilor şi Moscovei, recent readusă la splendoarea de odinioară”, se precizează în comunicat.
Organizaţia Reseau Art Nouveau Network (RANN) cuprinde 28 de oraşe din Europa care deţin un patrimoniu Art Nouveau semnificativ, precum Paris, Barcelona, Bruxelles, Budapesta şi Viena. Oradea este singurul oraş din România care face parte din această reţea. RANN a iniţiat în 2013 celebrarea Zilei Mondiale Art Nouveau – 10 iunie, cu scopul de a promova arta şi arhitectura specifică sfârşitului de secol XIX – început de secol XX în ţările Europei.