Rusalii: Tradiții și semnificații pentru Pogorârea Duhului Sfânt

În acest an, ortodocşii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Rusalii pe 23 iunie (duminică) și 24 iunie (luni). Sărbătoarea aduce încheierea ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli. Până spre sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh. Ulterior, sărbătoarea a fost separată, Cincizecimea rămânând drept Pogorârea Duhului Sfânt.

Așadar, la 50 de zile de la Paști, toți ucenicii lui Iisus Hristos erau adunați în același loc, iar înainte de Pogorârea Sfântului Dus un vuiet a venit din cer și s-a simțit ca o “suflare de vânt ce vine repede”. Fiecare dintre Apostoli a văzut capetele celorlalți ca pe niște limbi de foc

“Și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi”.

Sărbătoarea Rusaliilor este marcată de tradiții păstrate în fiecare an de creștini. În duminica acestei sărbători, creștinii își aduc aminte de „limbile ca de foc” ce s-au pogorat peste Apostoli și care astăzi sunt închipuite sub forma frunzelor de nuc și de tei. Credincioșii aduc aceste frunze la biserică, pentru a fi sfințite, apoi duse acasă pentru a fi așezate la icoane și la uși.

Creștinii cred că frunzele protejează casele și gospodăriile de rele.

Un alt obicei repsectat de Rusalii este ”dansul călușarilor”, despre care credincioșii cred că poate vindeca relele făcute de Rusalii. Se adună cei mai buni dasatori ai satului, care formează o ceată de 13 călușari. Timp de o lună, ei se leagă cu jurământ că vor juca „Călușul”.

Un alt obicei specific Rusaliilor care se întâlnește prin zonele Ardealului poartă numele de „Împănatul boului”. Obiceiul constă într-o procesiune ce se desfășoară pe ulițele satului, iar personajul principal este un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori. Preotul are datoria de a-l sfinți când alaiul ajunge în fața bisericii, după care va da de băut participanților. La un moment dat boul va fi eliberat, iar o tânără fată va trebui să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Tradiția spune că acea fată se va căsători în anul ce urmează.

 Tot în Ardeal, imediat după Rusalii, se practică „udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului tradiția spune că acestea trebuie stropite cu apă.


Distribuie informația
Alte știri