Pe 24 iunie se celebrează IA românească, straiul magic, ambasador de nădejde

Foto: Dorina Ursente

De la strămoşii daci, la regine, pictori şi designeri celebri, ia a străbătut un drum lung în istorie. Dacă ştii să o “citeşti” ea poate spune povestea unui neam, iar dacă ştii să o porţi, ea poate fi un simbol al feminităţii universale.

Iniţiată de comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013 a fost recunoscută oficial pentru prima dată în afara ţării, pe 24 iunie 2015, de Primăria Washington DC.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în anul 2022 legea pentru instituirea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei”. Ia este o piesă de bază a costumului popular românesc şi este confecţionată, de obicei, din in sau bumbac, brodată şi împodobită cu mărgele. În funcţie de imaginaţia şi de măiestria celei care o coase, iile sunt adevărate creaţii de culori, forme geometrice şi modele.

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Cea mai importantă piesă a costumului popular femeiesc a ieşit din lada de zestre a străbunicii şi a intrat în atenţia reginelor României, a pictorilor şi fotografilor, dar şi a unor designeri celebri. Regina Maria a României, dar şi Maria Tănase sau Smaranda Brăescu au fost printre primele personalităţi care au dus ia peste graniţele ţării.

Ia de sărbătoare, ia de lucru, ia de ceremonial au însoțit femeia pe tot parcursul vieții. Ca orice veșmânt tradițional-ceremonial, ia constituie o secvență  a memoriei colective, iar purtarea ei, o manifestare spirituală ce străbate timpul și prin care se poate redescoperi istoria mitică a unui neam.

Ia românească este un ambasador de nădejde, parte a patrimoniului românesc, dar şi simbol al feminităţii universale.

Sursa: tvrinfo.ro, oradeaindirect.ro

Distribuie informația
Alte știri
post-image
Stiri

Începe Bacalaureatul

Probele scrise din prima sesiune (iunie – iulie) a examenului național de bacalaureat 2024 se vor desfășura în perioada 1 – 5 iulie în 477 de centre.  Calendar de desfășurare: Luni,...