Contabilii și antreprenorii din Oradea protestează, luni, împotriva ”haosului fiscal” / Organizatorii îi așteaptă în fața Prefecturii pe toți cei afectați de ultimele măsuri fiscale

Membrii Patronatului Antreprenorilor Contabili din România, contabilii și toți cei implicați în antreprenoriat vor protesta luni, 8 iulie, în mai multe orașe din țară și în Bucurețti împotriva „abuzurilor legislative şi măsurilor fiscale opresive” ce afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil şi contribuabil din România.

La Oradea, protestul, intitulat „Fără haos în legislaţia fiscală” va începe a ora 10 având ca punct de plecare Parcul Traian, din fața Instituției Prefectului județului Bihor.

”La miting sunt așteptați toți cei implicați în mediul economic, începând cu antreprenori, administratori de societăți comerciale și contabili”, a transmis Dan Palaghianu, din partea organizatorilor.

Potrivit acestuia, nemultumirile contabililor și antreprenorilor au fost amplificate la sfârșitul lunii iunie de adoptarea de către Guvern a Ordonanței de Urgență numărul 70 din 2024 prin care se instituie sistemul e-TVA.

De anul trecut au început să se implementeze mai multe sisteme precum e-Transport, e-Factura. Toate acestea au fost pregătite insuficient, perioadele de implementare au fost foarte scurte, cu multe erori și multe costuri aruncate în sarcina antreprenorilor. Acum, ANAF dorește implementarea e-TVA, dar din start el pleacă cu o sumedenie de erori si inexactități care sunt puse spre soluționare tot în sarcina antreprenorilor , tot pe costul lor și sub amenințarea unor sancțiuni foarte severe”, a declarat Dan Palaghianu

În acest context, contabilii solicită predictibilitate legislativă prin stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum şase luni înainte de implementare. Ei cer respectarea dialogului social şi a transparenţei decizionale, implicarea reală a mediului de afaceri şi a specialiştilor în procesul de elaborare a politicilor fiscale, simplificarea procedurilor fiscale prin eliminarea declaraţiilor redundante şi a cerinţelor birocratice inutile.

Și Patronatul Antreprenorilor Contabili din România a transmis în această săptămână un comunicat în care se arată:

„Suntem la un punct de cotitură pentru viitorul economic al României. Abuzurile legislative şi măsurile fiscale opresive afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil şi contribuabil din această ţară. În ultimele luni, am fost martorii unei avalanşe de modificări legislative, care apar în medie la fiecare două zile lucrătoare. Este imposibil să cerem celor care îşi plătesc taxele şi impozitele să-şi adapteze permanent afacerile sau bugetele personale la un astfel de ritm haotic. Această instabilitate nu face decât să sufoce dezvoltarea şi inovaţia, afectând negativ economia naţională. De la înfiinţare, fiecare companie este tratată ca un potenţial evazionist, iar această presiune este amplificată de peste 60 de instituţii cu atribuţii de control, fără a oferi însă îndrumare şi consiliere adecvată”.

Amintim că în 21 iunie, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă, care nu a fost în consultare publică, prin care a introdus noi reguli privind sistemul e-Factura, precum şi decontul precompletat privind e-TVA. În urma protestelor experţilor contabili la adresa e-TVA ce urma să se aplice de la 1 septembrie, Guvernul a adoptat o nouă ordonanţă de urgenţă prin care a decis amânarea acestei măsuri până la 1 ianuarie 2025, deşi contabilii ar dori eliminarea ei.

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a argumentat măsura e-TVA prin cele 35 miliarde lei neîncasate anual privind TVA.

Distribuie informația
Alte știri