Între hrănirea sănătoasă și corectă și… tulburarea alimentară

Vegetarian, raw vegan, paleo, low carb, fără gluten, fără lactoză, frutarian, pescarian, flexitarian, super food, suplimente alimentare, post intermitent … Pentru majoritatea dintre noi sunt mode de alimentare, pentru alții dintre noi au devenit modalitate de hrănire și o adevărată religie, iar pentru medici de aproape 30 de ani numele unei afecțiuni: ortorexia. Ortorexia sau Ortorexia Nervosa descrie un comportament alimentar, în care oamenii sunt exagerat preocupați de alimentarea corectă și calitatea mâncării pe care o ingerează. Preocuparea poate lua forme maniace. Ortorexia nervosa se alătură cunoscutelor anorexia nervosa și bulimiei, ca  tulburări alimentare, iar cei afectați au nevoie de ajutor.

După 10-20 de ani de experiență alimentare, jurnaliști, sportivi de performanță, actori își fac publice experiențele cu modul de alimentare și extremele la care au ajuns, hrănindu-se dogmatic, urmând unul sau mai multe stiluri de hrănire sănătoasă, ajungând să se preocupe în primul rând de mâncare. Pagubele colaterale cu „hrănirea sănătoasă”: carențe de vitamine și de minerale, greutate suboptimă, probleme de concentrare, tulburări emoționale, izolare socială.  

Profesor dr. Jana Strahler, de la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg, spune că în ultimii ani hrănirea sănătoasă și corectă a devenit foarte importantă pentru tot mai mulți oameni. Pe de o parte din cauza regimului de viață sedentar pe care îl duce o bună parte din societatea europeană și nord-americană cu muncă de birou sau la bandă unde nemișcarea este regulă, asaltată de fast-food la fiecare colț de stradă, pe de altă parte din cauza creșterii incidenței obezității, a diabetului, afecțiunilor cardio-vasculare, dar și a dorinței de a îmbătrâni sănătos. „Când ajung să mă preocup aproape exclusiv de alimentele pe care le mănânc, să devin neliniștit pentru că am mâncat ceva nesănătos sau pentru că nu am respectat regulile alimentare la care am aderat, este posibil să sufăr deja de orthorexie”, spune ea. Din discuțiile cu cei afectați de ortorexie, reiese că interesul pentru un stil de viață sănătos, pentru hrănire sănătoasă, ajunge la un moment dat într-un punct în care taie tot mai multe alimente de pe lista permisă și adaugă tot mai multe reguli de hrănire. Acești oameni ajung să folosească mâncarea pe post de asistent în managementul emoțional.

Mel C a ajuns să se hrănească exclusiv vegetarian și să facă sport exagerat, Oprah Winfrey a pendulat ani la rând între Binge Eating și diverse diete, de la Low Carb, la Smotthies verzi, Shake-uri de proteine și altele. Jurnalistul Nils Brinberg spune că a ajuns să urmeze circa 20 de tipuri stricte de hrănire simultan, cu scopul de a ajunge la un Eu siluet, mai sănătos și mai inteligent și mai eficient profesional, de a-și putea controla soarta. O armată de „guru – nutriționiști” l-au încurajat în devierea lui alimentară, internetul și seminariile nutriționiste de sfârșit de săptămână fiind o platformă pentru „nutriționiști” care demonizează o serie de alimente și încurajează cititorii spre un regim alimentar strict și restrictiv. Se estimează că în Germania circa un milion de persoane suferă de ortorexia nervosa. Jurnalistul spune că modul în care tot mai mulți oameni se raportează la mâncare devine isteric, este caracterizat de neîncredere, iar uneori ia forme patologice. „Moda, atenția primită pe canalele de socializare, anumite programe de sănătate susținute de stat răsplătesc aceste devieri nutriționale, punând accent doar pe imaginea exterioară suplă”, spune Nils Brinberg.

Dr. Jana Strahler spune că ortorexia încă nu este catalogată de forurile internaționale medicale drept boală, ci este privită ca tulburare alimentare sub acoperire sau o etapă în procesul de vindecare de anorexie sau bulimie. Pentru medici și psihologi, ortorexia este de luat în considerare din cauza suferinței psihice pe care o produce. Cei afectați trebuie sfătuiți cu tact spre medici, psihologi sau nutriționiști, care să îi ajute să își controleze emoțiile și fricile și să poată savura din nou viața și să își reia viața socială.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri