Polițiștii din Bihor recomandă adoptarea unor măsuri de protecţie, pentru creșterea gradului de siguranță personală, a bunurilor şi valorilor, pe perioada călătoriilor şi concediilor. Astfel, pentru o vacanță de vară în siguranță, vă recomandăm:
ÎN TRAFIC:
– În zilele caniculare, planificați, pe cât posibil, deplasările cu autovehiculul, în afara intervalului orar 10.00 – 18.00 şi protejați de razele soarelui copiii şi persoanele de vârsta a treia, aflaţi printre pasageri.
– În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese, în vederea repausului şi hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculul să fie efectuată în zone umbrite.
– Totodată, poliţiştii rutieri din Bihor recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza autovehiculelor la condiţiile meteo-rutiere şi să păstreze o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care circulă înainte, întrucât temperaturile mari înregistrate la nivelul părţii carosabile sunt factor determinant în scăderea aderenţei pneurilor şi implicit în creşterea spaţiului de frânare.
– Circulați cu atenţie, dați dovadă de calm şi de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite!
– Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!
LA DESTINAȚIE
– Bagajele și bunurile de valoare trebuie supravegheate în permanență, mai ales în zonele aglomerate!
– Atenție la ce bunuri lăsați în mașină (telefoane mobile, laptopuri, bijuterii, portmonee, poșete etc.). Bunurile de valoare lăsate la vedere, în autovehicule, reprezintă adevărate tentații pentru infractori!
– Pe cât este posibil, parcați în locuri iluminate!
– Nu notați codul PIN al cardului pe hârtii lăsate în geantă sau în portmoneu!
LA HOTEL
– Lăsați-vă lucrurile de valoare, banii, documentele în seiful hotelului! Luați la dumneavoastră doar sumele necesare unor plăți curente!
– Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsați geamurile deschise!
– Închideți ușile de la balcon sau terasă. Balcoanele/terasele hotelurilor pot fi uşor escaladate!
– Fiți prudenți în relațiile cu persoanele cunoscute recent. Printre amabili și binevoitori puteți întâlni și escroci!
LA PLAJĂ
– Nu lăsaţi nesupravegheate pe plajă lucruri de valoare (telefoane, aparate/camere de fotografiat/filmat etc).
– Manifestaţi atenţie în momentul în care cumpăraţi de la vânzătorii ambulanți, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit, evitați să expuneţi la vedere banii din portmoneu şi nu păstraţi banii în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei!
PE STRADĂ
– Evitați taxiurile fără însemnele companiei sau pe cele care nu au aparat pentru indicarea sumei datorate pentru călătorie!
– Evitaţi să circulați în zone puţin circulate sau slab iluminate, mai ales după lăsarea întunericului!
– Nu vă lăsați amăgiți de ofertele prezentate de micii comercianți ambulanți. De cele mai multe ori acestea sunt de proastă calitate, însă pot fi și bunuri furate!
SEJUR ÎN AFARA ȚĂRII
– Dacă decideți să vă petreceți concediul în exteriorul României, interesați-vă din timp cu privire la legislația țării respective, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor/consulatelor țării noastre din statele respective – informații puse la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe – http://www.mae.ro.
– Dacă urmează să călătoriți cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră treceți doar numele și numărul de telefon.
– Manifestați vigilență în alegerea agenției de turism de la care urmează să achiziționați biletele pentru sejur. Prețurile tentante sau ofertele prea „generoase” pot ascunde tentative de înșelăciune!