MUZEfilm revine la Oradea în cadrul proiectului cultural estival „Tipografia de idei | #hailamuzeu ”, ediția a II-a

MUZEfilm revine în cadrul proiectului cultural estival „Tipografia de idei | #hailamuzeu ”, ediția a II-a, în perioada 27 – 28 iulie 2024, sub egida Colocviilor Muzeului Țării Crișurilor, și va avea loc în parcul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române, nr. 1/A). Ediția din acest an îi aduce la Oradea pe actorii Vlad Logigan, Magda Catone, Irina Rădulescu și Nicodim Ungureanu, pe regizorii Ștefan Pătrașcu și Cătălin Saizescu, precum și pe producătorul filmului „La Snagov”, Carmen Tripăduș. În fiecare dintre aceste două seri evenimentul include o scurtă conferință, urmată de proiecția de film și de o dezbatere pe marginea acestuia, alături de actori, regizori și producători.

Calendarul proiecțiilor:

27.07.2024 Ora: 20:30 Visul (2023) 136 minute | Comedie.   Regia: Cătălin Saizescu   Regizor secund: Ștefan Pătrașcu  Inspirat din fapte reale, filmul regizat de Cătălin Saizescu după un scenariu semnat de Gabriel Gheorghe este o comedie în care visul unui actor de provincie pare să se năruie, în timp ce visurile celor din jur sau ale deținuților cu care ajunge să pună în scenă un spectacol de teatru par să se apropie mai mult de îndeplinire. Alex e un artist ocolit de succes, înlănțuit într-o relație amoroasă căzută în ruină. Trimis la un penitenciar de maximă siguranță să regizeze o piesă de teatru, alege o scenă din „Visul unei nopți de vară”, a marelui Shakespeare. În fața eforturilor hoților semianalfabeți de a-și depăși limitele, Alex realizează că este prizonier în propria viață. La rândul lor, deținuții fac totul pentru a fi selecționați în cadrul Festivalului de teatru de penitenciar, știind că fiecare scenă are o trapă prin care ar putea evada.      
28.07.2024 Ora: 20:30 La Snagov (2024) 72 minute | Dramă.   Regia: Cristian Comeaga Producător: Carmen Tripăduș  Lumea în care trăim e înjumătățită, sub toate aspectele: există o lume a bogaților și una a săracilor, despărțite de o magmă din care bucăți migrează fie spre una, fie spre cealaltă; o lume a celor treji, care înoată, și alta a celor adormiți, care plutesc în amorțire până se scufundă; cea a manipulatorilor și cea a manipulaților; lumea care decide destine și cea care își suportă destinul decis de alții; lumea șmecherilor și cea a fraierilor. „La Snagov” descrie lapidar, în linii de eboșă, opoziția și fatidica complementaritate a acestor lumi; intersectează voluntar lumea largă „a străzii”, cea fără chip și nume cunoscute cu lumea „exclusivistă” a celor care „fac și desfac”. Pe scurt, o mână de indivizi influenți, adunați într-un „paradis” rezervat sus-pușilor, ferit de ochii celor mulți, pregătesc alegerea unui posibil viitor președinte de țară, președinte pe care cei mulți îl așteaptă cu un amestec de speranță, neîncredere și resemnare. Nimic din ceea ce propune filmul nu e o revelație, o știre capitală; din emisiuni de televiziune, de pe internet, de pe stradă sau din propriile gânduri știți prea bine fiecare ciob de realitate din care e construit acest film de ficțiune, căci au intrat deja în banalitate. Filmul le culege doar și le așează unul lângă altul, dar imaginea de ansamblu, veți vedea, înfioară, căci, din cioburi de prezent schimonosit, „LA SNAGOV” articulează o simplă și gravă întrebare: ce urmează?

Intrarea este gratuită!

Distribuie informația
Alte știri