Vremea influențează starea de bine a fiecărui om mai mult decât credem sau am vrea să acceptăm.
De la arsuri de soare la lăcrimarea ochilor din cauza vântului, efectele vremii asupra sănătății sunt multiple. Profesorul Martin Scherer, directorul Institutului pentru Medicină Generală din cadrul Universității Hamburg-Eppendorf spune că meteosensibiltatea înseamnă de fapt că trupul are nevoie de o perioadă de timp, pentru a se adapta la noile condiții meteorolgice. Variațiile bruște de temperatură, schimbarea presiunii aerului și a umidității sunt principalii factori care ne influențează. „Atunci când presiunea aerului, umiditatea și temperaturile se modifică într-un timp foarte scurt, corpul trebuie să se adapteze foarte repede la noile condiții. Aceste variații ne influențează starea de bine, dispoziția emoțională și eficiența în muncă.” Mulți oameni reacționează imediat la aceste modificări bruște. Cele mai dese simptome sunt problemele de tensiune, amețeli și o stare de inconfort psihic. Se presupune că schimbarea bruscă a vremii influențează sistemul nervos vegetativ.
Oamenii sănătoși sunt sensibili la schimbările bruște ale vremii dacă organismul lor nu poate reacționa atât de rapid. În cazul celor bolnavi sau cu boli cronice, se accentuează simptomele bolilor.
În cazul caniculei persistente apar alte pericole pentru sănătate. Supraîncălzirea corpului, pierderea apei și a electroliților ne afectează creierul, tensiunea arterială și rinichii. Persoanele cardiace, cele care au probleme cu aparatul respirator sau cu rinichii se confruntă cu înrăutățirea simtomelor, iar femeile gravide riscă sarcini premature. În verile caniculare, numărul deceselor crește uneori dramatic. Canicula persistentă este, începând cu anii 2000, un pericol serios pentru sănătate care nu trebuie ignorat.
Profesorul Scherer le recomandă celor meteosensibili să facă plimbări zilnice, indiferent de starea vremii, pentru a-și ajuta corpul să se acomodeze la schimbările bruște de temperaturi și vreme. În zilele caniculare el recomandă consumul de apă mult și evitarea activităților fizice solicitante. De asemenea, în zilele caniculare, se recomandă evitarea expunerii la soare, plimbări în pădure sau pe malul apei, hidratarea suficientă, protecția solară și purtarea de haine ușoare, din fibre naturale și culori deschise.
Daniela Stoica