30 iulie: Ziua Internaţională a Prieteniei. Cel mai bun fel de o celebra, menținerea spiritul ei viu

Foto: cancan.ro

Lumea se confruntă cu multe provocări, crize și diviziune, precum sărăcia, violența și abuzurile asupra drepturilor omului, care subminează pacea, securitatea, dezvoltarea și armonia socială între popoarele lumii. Pentru a face față acestor crize și provocări, trebuie să le abordăm cauzele prin promovarea și apărarea unui spirit comun de solidaritate care ia multe forme. Cea mai simplă dintre ele este prietenia.

Prin prietenie, prin acumularea de legături de camaraderie și dezvoltarea unor legături puternice de încredere putem contribui la schimbările fundamentale necesare pentru a obține o stabilitate de durată, pentru a țese o plasă de siguranță care să ne protejeze pe toți și să genereze pasiunea pentru o lume mai bună, unde toţi sunt uniți pentru binele general.

Organizația Națiunilor Unite a propus, în anul 2011, ca ziua de 30 iulie să fie „Ziua Internațională a Prieteniei”, International Day of Friendship sau World Friendship Day.

Scopul înființării acestei zile a fost acela ca prietenia între țări, oameni, culturi poate inspira eforturile de pace și poate clădi punți între comunități.

Ambasador al acestei sărbători a fost ales Winnie The Pooh. Chiar dacă este descris ca un „urs cu creier mic”, el are o inimă mare. Pentru Pooh, prietenia înseamnă nu doar grija de prietenii actuali, ci și acceptarea celor noi cu inima deschisă.

Valoarea şi importanţa prieteniei au fost recunoscute de-a lungul timpului de către diverse personalităţi ale culturii universale. Aristotel considera că „nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpâneşte toate bunurile lumii”, iar Pitagora că „prietenia este egalitate armonioasă”. Gânditorul englez Francis Bacon scria că „prietenia dublează bucuriile şi înjumătăţeşte necazurile”, iar gânditorul american Elberd Hubbard că „un prieten este o persoană care ştie totul despre tine şi încă te place”. Unul dintre cele mai sugestive citate despre prietenie îi aparţine poetului român Nichita Stănescu: „Prietenii mei nu sunt mulţi, dar sunt nenumăraţi”.

Distribuie informația
Alte știri