Ziua internaţională a stângacilor se celebrează anual la 13 august. Marcarea acestei zile are în vedere sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultăţile şi frustrările cu care stângacii se confruntă în viaţa de zi cu zi.
Într-o lume dominată de dreptaci, cu toate inconvenientele, stângacii s-au remarcat dintotdeauna şi par a fi în avantaj cu abilităţi legate de creativitate, memorie vizuală şi auditivă, imaginaţie, limbaj, intuiţie sau orientarea în spaţiu. Ziua Internaţională a Stângacilor a fost sărbătorită pentru prima dată pe 13 august 1976.
Se estimează că între 8% și 13% dintre oameni sunt stângaci, bărbaţii stângaci fiind mai numeroşi decât femeile, însă numărul celor care se nasc cu abilitatea de a se folosi cu precădere de partea stângă este mult mai mare. Preferinţa de a utiliza o anumită mână sau picior e determinată de dominanţa uneia dintre emisferele cerebrale. Pentru dreptaci, dominantă este emisfera cerebrală stânga, iar la stângaci dominantă este emisfera cerebrală dreaptă.
Între cei mai cunoscuţi stângaci se află: Pablo Picasso, Isaac Newton, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Wolfgang Amadeus Mozart, Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Jimi Hendrix, Robert DeNiro, Martina Navratilova, Phil Collins, Paul McCartney, Hugh Jackman, Ricky Martin, Nicole Kidman, Demi Moore, Morgan Freeman, Tom Cruise, Pierce Brosnan, Jim Carrey, Lady Gaga, Bill Gates, Oprah Winfrey, Justin Bieber, Barack Obama.
Şi animalele pot fi stângace. În cazul pisicilor, se pare că femelele sunt în general dreptace, în timp ce motanii sunt de obicei stângaci. În cazul câinilor este la fel, cât despre papagalii, aceştia au “picior dominant” pe care îl preferă pentru a apuca obiectele, iar mulţi peşti au o direcţie preferată în care înoată când sunt atacaţi.
Broaştele sunt în majoritatea lor dreptace, de asemenea şi balenele cu cocoaşă care îşi folosesc partea dreaptă a maxilarelor când se hrănesc, în schimb urşii polari ar fi stângaci, iar caracatiţele nu ar avea decât o “mână dreaptă”.
Oamenii de ştiinţă studiază însă în continuare, cu atenţie, aceaste probleme.
Sursa: agerpres.ro/stiri.tvr.ro