Cei care vor să se relaxeze cu adevărat în concediu trebuie să folosească telefonul mobil cât de puțin posibil.
Neurologul Martin Korte de la Universitatea Tehnică din Braunschweig, Germania, cercetează în domeniul prelucrării informațiilor de către creier. „Folosirea smartphone-ului în concediu poate distruge total efectul de relaxare, pentru care avem nevoie de fapt de această perioadă. Aplicațiile de socializare pot genera același stres ca termenele limită și sarcinile de serviciu. Cei care lasă mobilul mai des de o parte și fac pauze reale profită cu adevărat de concediu”, spune doctorul Korte. El adaugă că cei care își văd concediul doar prin prin intermediul telefonului mobil, călătoresc degeaba, pentru că nu își amintesc mare lucru din sejur. Când telefonul rămâne mai multă vreme nefolosit, oamenii sunt feriți și de tentația de a citi și de a răspunde mailurilor de serviciu. În caz contrar în loc de concediu, ei se confruntă în continuare cu presiune și stres profesional.
„Pentru un concediu cu adevărat relaxant, le recomand oamenilor să călătorească. Indiferent cât de aproape sau de departe. Ieșirea din mediul cotidian pentru cel puțin zece zile face minuni. Pe lângă că au posibilitatea de a experimenta ceva nou, au și șansa de a scăpa de obiceiuri nesănătoase sau chiar rele. La aceasta se adaugă faptul că o călătorie în concediu ne ajută să ne păstrăm creierul tânăr.”
Cei care care vor să să rămână cu mai multe efecte pozitive după concediu, în caz că au început de exemplu să își schimbe un obicei, să renunțe la fumat, să facă o dietă sau sport, trebuie să fie conștienți că două săptămâni de concediu nu înseamnă că noul obicei rămâne automat. Pentru asta este nevoie în continuare de disciplină și de exercițiu, poate chiar de luptă cu sine, când stresul cotidian reapare. În concediu rămân însă multe lucruri de o parte, multe sarcini rămân nefăcute. Nu e o tragedie. Acestea pot fi făcute lejer după concediu dacă ne facem o listă de activitate și împărțim sarcinile pe porții mici.
„Relaxarea și regenerarea nu ne ajută doar nouă înșine ca indivizi, adaugă dr. Martin Korte. Avem nevoie ca individ, dar și ca societate de pauze periodice de odihnă, de recuperare. Numai așa ne putem concentra pe dezbaterile viitorului, de exemplu, indiferent că este vorba despre o direcție de viață, o problemă socială sau națională. Fără somn suficient și fără concediu devenim mai agresivi în relația cu membrii familiei, cu colegii, cu vecinii. Când suntem odihniți ne comportăm mult mai atent unii cu ceilalți.”
V-ați programat deja următorul concediul? Fără telefon mobil, știri și medii de socializare?
Daniela Stoica