17 septembrie: Ziua mondială a siguranţei pacientului

Foto: iris.who.int

Ziua mondială pentru siguranţa pacientului este marcată la 17 septembrie cu scopul de a creşte gradul de conştientizare globală cu privire la necesitatea implicării active a pacienţilor şi a familiilor acestora la toate nivelurile de îngrijire a sănătăţii pentru a îmbunătăţi siguranţa acestora.

Aceasta a fost instituită de cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătăţii în mai 2019, pentru a facilita dezvoltarea politicilor şi practicilor privind siguranţa pacienţilor în toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit potrivit https://www.who.int.

Siguranţa pacientului este fundamentală pentru furnizarea de îngrijiri medicale în toate situaţiile. Cu toate acestea, evenimentele adverse evitabile, erorile şi riscurile asociate cu îngrijirea sănătăţii rămân provocări majore pentru siguranţa pacienţilor la nivel global, aratăhttps://www.who.int.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat, în octombrie 2004, programul WHO Patient Safety privind siguranţa pacientului, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii din 2002, care solicita organizaţiei şi statelor membre să acorde atenţie maximă acestei probleme. Programul şi-a propus să coordoneze, să difuzeze şi să accelereze îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în întreaga lume.

În 2019, la cea de a 72-a Adunare Mondială a Sănătăţii a fost adoptată o rezoluţie privind acţiunea globală pentru siguranţa pacienţilor şi a mandatat elaborarea unui Plan de acţiune global pentru siguranţa pacienţilor 2021-2030. Acest plan a fost adoptat în cadrul celei de-a 74-a Adunări Mondiale a Sănătăţii, în 2021, şi prevede eliminarea daunelor evitabile în îngrijirea sănătăţii şi îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor prin acţiuni de politică privind siguranţa şi calitatea serviciilor de sănătate, potrivit https://www.who.int/patientsafety/en/.

În 2024, tema stabilită de către OMS pentru marcarea acestei zile este „Îmbunătăţirea diagnosticului pentru siguranţa pacienţilor” cu sloganul „Get it right, make it safe!”, subliniind importanţa critică a diagnosticului corect şi în timp util în asigurarea siguranţei pacienţilor şi îmbunătăţirea rezultatelor sănătăţii. Un diagnostic identifică problema de sănătate a pacientului şi este o cheie pentru accesul la îngrijirea şi tratamentul de care are nevoie.

Sursa: agerpres.ro

Distribuie informația
Alte știri