26 septembrie: Ziua europeană a limbilor

Foto: wikipedia.org

Ziua Limbilor Europei este o manifestare care celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul / multilingvismul, învățarea limbilor străine pe durata vieții.

Manifestarea a debutat în anul 2001, an care a fost declarat de Consiliul Europei Anul european al limbilor vorbite. De atunci, în fiecare an, la 26 septembrie, în fiecare din cele 45 de state membre ale Consiliului Europei, se sărbătorește Ziua limbilor vorbite.

Tema ediţiei din 2024 a Zilei europene a limbilor este „Pacea prin diversitate lingvistică”, arată site-ul oficial al evenimentului, edl.ecml.at.

„Cei 700 de milioane de locuitori din 46 de State membre ale Consiliului Europei sunt invitaţi să înveţe mai multe limbi, la orice vârstă, atât la şcoală, cât şi în afara ei. Convins că diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale şi că este unul dintre elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului, Consiliul Europei încurajează plurilingvismul în Europa”, subliniază edl.ecml.at.

Cu ocazia marcării Zilei europene a limbilor, Institutul Cultural Român invită publicul din Veneţia, New York, Chişinău, Tel Aviv, Bruxelles, Bucureşti, Londra, Lisabona, Madrid, Varşovia şi Stockholm la ateliere lingvistice şi cursuri de limbi străine, spectacole, concerte, ateliere şi sesiuni de povestiri pentru copii, se arată într-un comunicat de presă al ICR.

În Europa există în jur de 225 de limbi indigene, ceea ce reprezintă 3% din totalul mondial, arată site-ul Centrului European pentru Limbi Moderne din cadrul Consiliului Europei, edl.ecml.at. Majoritatea limbilor Europei fac parte din una din cele trei mari familii lingvistice indo-europene: limbile romanice, limbile germanice şi limbile slavice.

Distribuie informația
Alte știri