Sute de spectatori au pășit aseară pe covorul roșu în sala Teatrului Regina Maria la deschiderea celei de a VII-a ediții a TIFF Oradea. Organizatorii, voluntarii și sponsorii i-au întâmpinat cu alune, nuci, migdale și vin spumant.
Claudia Droc, a salutat publicul din partea organizatorilor, mulțumind municipalității pentru încredere și colaborare, și orădenilor pentru modul în care promovează festivalul. Două motive pentru care anul acesta TIFF Oradea se desfășoară în cinci săli și locuri publice din Oradea, cu săli aproape pline și o echipă tot mai mare de voluntari. Mihai Jurcă, City Managerul municipiului, a mulțumit la rândul său organizatorilor pentru că au ales Oradea și continuă să lucreze cu Oradea, oferindu-le iubitorilor de film din municipiu și turiștilor ocazia de a savura filme rare, filme premiate și momente muzicale și artistice deosebite.
Mini-concertul de Jazz susținut de Sebastian Burneci Trio a precedat filmul de deschidere al festivalului cu teme din filme celebre din anii `50 încoace, făcând dovada unei mari virtuozități instrumentale, dar și a creativității care au făcut ansamblul atât de îndrăgit, în variațiunile compuse pe teme atât de cunoscute.
Ediția a VII-a TIFF s-a deschis în trombă cu cinci proiecții la Filarmonica de Stat Oradea, Piața Unirii și Teatrul de Stat. Azi va continua cu 13 proiecții la Sala Transilvania, Filarmonică, Tearul Regina Maria, Sinagoga Neologă, iar dacă vremea o va permite și în Piața Unirii. Cu alte 13 proiecții se va încheia ediția de anul acesta mâine, în cele cinci locuri de desfășurare.
Astăzi de la orele 14, 15 și 16 și mâine de la orele 11 și 14.30, în Sala Transilvania are loc MiniTIFF, copiii putând urmări filme de animație și artistice din anii `50, `70, `80 și 2023. Pe lângă modul de reprezentare a temelor educative de-a lungul ultimilor 74 de ani, toți vor constata modul în care s-a dezvoltat cinematografia și animația în acest interval. Unul dintre momentele cheie ale festivalului se desfășoară astăzi de la ora 18, la Filarmonica Oradea, unde vor fi prezentate două filme regizate de Ernst Lubitsch în 1925, cu muzica live compusă de Simona Strugaru, așa cum se întâmpla până la jumătatea anilor 1920. Un ansamblu format din muzicieni ai filarmonicii și soprana Irina Ionescu, dirijat de compozitoare, ne va oferi experiența primilor ani ai cinematografiei.
Proiecțiile din Piața Unirii sunt gratuite.
Daniela Stoica