Ziua Mondială a Inimii, sărbătorită la Subpiatră în Bihor

Anual, la data de 29 septembrie, se celebrează Ziua Mondială a Inimii, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a populației asupra factorilor de risc ce duc la apariția bolilor cardiovasculare și de a genera o schimbare în atitudinea oamenilor față de problema adoptării unui mod de viață sănătos.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în lume. Anual, acestea fac peste 17 milioane de victime, iar numărul este în continuă creștere. În România, potrivit statisticilor, la 30 de minute o persoană suferă un infarct. Printre măsurile care pot fi luate pentru îngrijirea sănătății inimii și scăderea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare se numără: menținerea unei alimentații echilibrate și sănătoase; renunțarea la fumat și la consumul excesiv de alcool; activitate fizică zilnică de minimum 30 de minute; verificarea constantă a tensiunii arteriale; menținerea sub control a valorilor colesterolului și a glicemiei și efectuarea cu regularitate de controale medicale preventive.

Ziua Mondială a Inimii, instituită la inițiativa Federației Mondiale a Inimii, sub patronajul Organizației Mondiale a Sănătății și al UNESCO, a fost marcată și de Parohia Subpiatra. Duminică, 29 septembrie, după Sfânta Liturghie, la invitația preotului paroh Lucian Crișan, doamna doctor Laura Duma, medic primar cardiolog, a conferențiat despre prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolilor cardiovasculare. Copiii și tinerii din parohie au susținut un recital de pricesne în scop caritabil și i-au oferit doamnei doctor Laura Duma o icoană cu Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, primul medic al Bisericii apostolice, realizată de ei în cadrul Școlii de vară.

Activitatea s-a derulat în  „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.

Preot paroh,

Lucian Crișan

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri