Deschiderea oficială a Casei Memoriale „Iosif Vulcan” de la Holod. Comunicat

Episcopia Greco-Catolică de Oradea și Parohia Greco-Catolică Holo organizează vineri, 4 octombrie 2024, ora 12, la deschiderea oficială a Casei Memoriale „Iosif Vulcan” de la Holod.

Iosif Vulcan s-a născut la Holod, la data de 31 martie 1841, în casa preotului greco-catolic Nicolae Vulcan și al Victoriei Irinji, a fost nepotul episcopului de Oradea, Samuil Vulcan și, a decedat la 8 decembrie 1907.

Casa Memorială ”Iosif Vulcan” se dorește a fi o reconfigurare, pentru generațiile mai tinere, a rolului pe care avocatul, publicistul, prozatorul, academicianul, omul de cultură Iosif Vulcan, l-a jucat în consolidarea unității culturale a românilor prin Revista „Familia”. În această Revistă a debutat Mihai Eminescu, Vulcan schimbându-i numele din ”Eminovici” în ”Eminescu”.

Această Casa Memorială ”Iosif Vulcan” încearcă să reconstituie un fragment de viață din Holod, iar prezentarea materialului documentar folosește metodele tehnice și multimedia ale secolului XXI, fiind cea de a treia instituție cu caracter muzeal din țară  dedicată ilustrului cărturar după muzeul „Iosif Vulcan” de la Oradea și muzeul privat „Iosif Vulcan – Șinca Veche”, locul nașterii lui Nicolae Vulcan.

Amenajarea casei memoriale s-a realizat prin efortul Parohiei Holod și al Episcopiei de Oradea fiind sprijiniți de Primăria Holod, Consiliului Județean Bihor, Secretariatul de Stat pentru Culte, Banca Comercială Română și de alți binefăcători.

Rodica Indig, consilier cultural EGCO

Distribuie informația
Alte știri