14 riscuri pentru demență, dintre care unele apar în copilărie, sunt concluziile unei echipe de cercetare

Odată cu creșterea speranței de viață, crește și numărul persoanelor cu demență. Și puține boli sunt atât de temute ca demența. Un studiu recent a ajuns la concluzia că multe cazuri de demență pot fi evitate. Studiul publicat în revista de specialitate Lancet a fost elaborate de o echipă de 27 de specialiști în domeniu, iar concluzia este că 47% dintre cazurile de demență pot fi evitate printr-un stil de viață sănătos. Nu toți specialiștii în domeniu sunt de acord cu concluziile echipei de cercetare, dar motive de optimism există.

Echipa de cercetare a identificat 14 riscuri pentru demență, unele ce apar deja în copilărie. Acestea sunt: un nivel de educație scăzut, acuitate vizuală și auditivă scăzută, valori mari ale tensiunii arteriale și ale colesterolului, fumatul, obezitatea, lipsa de mișcare, diabetul, consumul exagerat de alcool, răniri ale capului și/sau creierului, poluarea aerului și izolarea socială. 7% dintre cazurile de demență sunt provocate de așa-numitul  colesterol rău.

Alți specialiști în domeniu spun însă că acest studiu hrănește speranțe exagerate. Dr. Klaus Ebmeier de la University Oxford, consider că este periculoasă tendința de a trata demența ca pe o boală a stilului de viață. „Pacienții cu demență nu s-au îmbolnăvit pentru că nu au avut suficientă grijă de sănătatea lor.” Anii de studiu ar putea fi un marker pentru demență, dar nu cauza ei.

Mulți specialiști în domeniul psihiatriei și geriatriei sunt optimiști în ce privește efectele măsurilor preventive de combatere a demenței, acest lucru fiind confirmat de mai multe studii empirice.

Odată cu creșterea speranței de viață și îmbătrânirea populației, se estimează că numărul persoanelor cu demență va ajunge până în anul 2050 la circa 150 de milioane. Doar în Germania sunt circa 1,8 milioane de oameni cu demență, cea mai răspândită formă fiind Alzheimer. Cele mai multe cazuri se întâlnesc la femei, care trăiesc de obicei mai mult.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri