Marcel Boloș a anunțat că România se împrumută și în Japonia

În data de 4 octombrie 2024, Ministerul Finanțelor a lansat prima emisiune de obligațiuni Samurai, care a suscitat un interes considerabil din partea investitorilor, în condițiile unei emisiuni inaugurale pentru un emitent suveran pe piața locală japoneză.

Valoarea totală a emisiunii de obligațiuni a fost de 33 miliarde yeni japonezi, cu ordine ferme de cumpărare din partea investitorilor în sumă totală de 34,1 miliarde yeni japonezi.

„Prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai a României, pe piața de capital japoneză, de aproximativ 200 milioane euro, s-a bucurat de succes în rândul mediului investițional, stabilind o punte între investitorii japonezi și Statul român după o serie de discuții cu potențialii viitori investitori instituționali în Japonia anul trecut. Prin emiterea întregii tranzacții în format verde, Ministerul Finanțelor a creat pe de o parte o atractivitate suplimentară pentru aceste obligațiuni și, pe de altă parte, asigură resursele necesare implementării proiectelor strategice din domeniul combaterii schimbărilor climatice, obiectiv național în acord cu politicile naționale și internaționale. Această primă emisiune reflectă încrederea investitorilor internaționali în perspectivele economiei românești”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Emisiunea a fost realizată în trei tranșe, din care 22 miliarde yeni japonezi cu maturitatea de 3 ani, cu un randament de 2,10% pe an, 3,6 miliarde yeni japonezi cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,63% respectiv 7,4 miliarde yeni japonezi cu maturitatea de 7 ani și un randament de 3,14%.

Fondurile obținute din această emisiune vor fi decontate în data de 11 octombrie 2024.

Tranzacția face parte din planul de finanțare externă aferent anului 2024 prin care Ministerul Finanțelor vizează asigurarea necesarului de finanțare de pe piețele externe pentru acest an, precum și consolidarea rezervei financiare în valută la dispoziția Trezoreriei Statului.

Vineri președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan a criticat actuala coaliție de guvernare pe tema deficitelor, împrumuturilor și a ratării oportunității de a reforma Statul Român.

”Dacă actuala coaliție a ratat ceva, a ratat o fereastră de oportunitate care înseamnă reformarea Statului Român atunci când a fost o majoritate de două treimi. Nefăcându-se acest lucru, am ajuns ca Stat să luăm credite foarte mari. Anul acesta probabil că se va ajunge la peste 40 de miliard de credite contractate de România”, a precizat Ilie Bolojan

Distribuie informația
Alte știri