Ambasadorul Portugaliei, încântat de Oradea

Primarul Oradiei, Florin Birta și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan au primit astăzi vizita Excelenței Sale Paulo Cunha Alves, ambasadorul Portugaliei în România. Întâlnirea a fost moderată de consilierul primarului, Călin Corpaș.

Ambasadorul s-a arătat încântat de felul în care arată Oradea: ”Am găsit un oraș frumos, cu o infrastructură bine pusă la punct, cu spații verzi îngrijite și un iluminat arhitectural care m-a impresionat. Am văzut mulți turiști în Oradea. Cu toate astea orașul nu e supraaglomerat. Aceasta este o problemă cu care noi, în Portugalia, ne confruntăm, ca efect al turismului de masă. Însă la dumneavoastră am găsit un turism de calitate.”

Primarul Florin Birta i-a mulțumit oaspetelui său pentru vizită și pentru impresiile frumoase împărtășite:

”Suntem un oraș multicultural și multietnic care trăiește într-o comuniune armonioasă. Într-adevăr, începând cu anul 2008, Oradea a cunoscut o dezvoltare accentuată, care a avut la bază accesarea fondurilor europene. Pentru noi, acest lucru a reprezentat o prioritate, alături de atragerea investitorilor privați. În 2009 am deschis primul parc industrial, iar acum avem 5 parcuri industriale în Oradea și 6 în județ. Vorbim de investiții de peste 1 milard de euro, care au adus peste 20.000 de noi locuri de muncă pentru orădeni și bihoreni”.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan a vorbit despre preocuparea administrației județene de a scoate la lumină tot ceea ce e specific zonei Bihorului – tradiții, folclor, obiceiuri vechi de sute de ani, credința în Dumnezeu. Mircea Mălan: ”Frumusețea județului Bihor o vedem începând de la relieful divers și împărțit în mod echilibrat: o treime munți, o treime dealuri și o treime câmpie. Suntem județul cu cea mai mare densitate de peșteri și cu cea mai lungă peșteră din Europa, cu bogății de apă geotermală folosită atât pentru cure de sănătate, cât și pentru a asigura energia geotermală necesară încălzirii locuințelor”.

Oaspetele portughez s-a referit la discrepanța pe care a remarcat-o între nordul și sudul României, îndeosebi în ceea ce privește infrastructura rutieră, arătând că pentru domnia sa aceste diferențe rămân un mister, cu atât mai mult cu cât accesul la fondurile nerambursabile este deschis tuturor.

”Nu cred că este un mister. Secretul stă în rolul administrației de a dezvolta infrastructura, astfel încât să se creeze premisele necesare mediului privat, de a împinge lucrurile înainte. De asemenea, ceea ce reușim să realizăm în zona noastră este consecința unui parteneriat strategic între Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor și primăriile din județ. În acestă parte de țară s-a înțeles că politica trebuie făcută de oameni și pentru oameni”, i-a răspuns Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Primarul Florin Birta a adăugat: ”Este adevărat că în ultimii 15 ani am investit mult în infrastructură, iar acum punem un mare accent pe partea de sănătate, pe construirea de spitale, orașul având particularitatea de a avea în subordine Spitalul Județean. Totodată, ne preocupă resursele de încălzire deoarece, după București, Oradea este al doilea oraș din țară ca număr de clienți racordați la sistemul de încălzire centralizat. După ce am modernizat sistemul de termoficare pe fonduri europene, acum căutăm să folosim cât mai mult resursele regenerabile pentru încălzirea locuințelor”.

Ambasadorul Portugaliei a considerat întâlnirea de azi ca fiind o oportunitate de a cunoște cât mai multe despre comunitatea orădeană și bihoreană, arătându-și deschiderea pentru viitoare parteneriate culturale sau economice. De altfel, un obiectiv asumat de către ambasadorul Cunha Alves este acela de a deschide un centru de limbă portugheză în cadrul Universității din Oradea, după modelul celor de la Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

Distribuie informația
Alte știri