Și geniile au fost tinere / Turneul național Romanian Young Virtuosos a poposit aseară la Muzeul Țării Crișurilor, din Oradea.

Soprana Rodica Vică, mezzosoprana Martiniana Antonie, violoncelistul Ștefan Cazacu și pianista Diana Ionescu colindă din 3 până în 11 octombrie, din București prin Brașov și Sinaia (Castelul Peleș), pe la Oradea și Timișoara și interpretează piese din tinerețe compuse de George Enescu, Maiestatea Sa Regele Mihai I al României, George Ștefănescu, Paul Constantinescu, Vlad Maistorovici, Tiberiu Brediceanu, Constantin Dimitrescu și Gherase Dendrino. Inspirate din folclor românesc, influențate de romantismul târziu sau de frumusețea cuvântului, de aerul depărtării de țară, ori de surpriza sau monotonia momentului, piesele vocale sau instrumentale au scos la iveală momente de la începutul afirmării artistice a compozitorilor. Surpriza concertului a fost Elegia compusă de Maiestatea Sa Regele Mihai I al României, dedicată viitoarei sale soții Regina Anna (lucrare recent descoperită sub formă de manuscris), precum și cele Trei Lieduri compuse de Vlad Maistorovici pentru acest turneu pe versuri de Noemi Marin, fiica regretatului Marin Constantin (fostul dirijor al corului Madrigal).

Publicul a fost răsfățat cu două voci frumoase, Rodica Vică și Martiniana Antonie având ocazia să își etaleze atât calitățile vocale, cât și prezența scenică. Soprana Rodica Vică a profitat și de asemănarea fizică cu Angela Gheorghiu, iar Martiniana Antonie a amintit prin prezență de Emma Stone și Poor Things. Violoncelistul Ștefan Cazacu și pianista Diana Ionescu au acompaniat cele două soliste discret, susținându-le prin țesătura sonoră creată. Elegia pentru pian și piesele pentru violoncel și pian ne-au reamintit că îi îndrăgim pe cei doi muzicieni și în ipostaza de soliști.

Turneul continuă azi și mâine la Timișoara, unde va avea loc și un masterclass pentru voce și violoncel.

Turneul a fost organizat de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și susținut de Administrația Fondului Cultural Național și de câțiva sponsori foarte generoși.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri