Lumea de după dinozauri. Dominația mamiferelor / Prelegere la muzeu cu Vlad A. Codrea

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și al Primăriei Municipiului Oradea, prelegerea Lumea de după dinozauri. Dominația mamiferelor, care va fi susținută de prof. univ. dr. Vlad A. Codrea, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Evenimentul va avea loc în 17 octombrie 2024, de la ora 16.00, la sediul muzeului din Str. Armatei Române nr. 1/A, Sala de conferințe.

Prof. univ. dr. Vlad A. Codrea este specializat în paleontologia vertebratelor, stratigrafie și paleomedii continentale mezozoic terminale și cenozoice, geologie regională și geologia fluidelor termalizate și hidrocarburilor, fiind expert autorizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național în geologie, paleontologie, arheozoologie, mineralogie și petrologie.

A publicat singur ori în colaborare numeroase cărți și articole în reviste din țară și străinătate destinate specialiștilor, respectiv publicului larg și a prezentat peste 500 de lucrări la simpozioane și congrese naționale și internaționale. A fost distins cu premiul „Grigore Cobălcescu” al Academiei Române, premiul „Ion Simionescu” al Societății Paleontologilor din România și cu medalia de aur la Expoziția Europeană de Creativitate și Inovare. Este membru al Society of Vertebrate Paleontology (Illinois, USA), GeoD (București), al Diviziei pentru Istoria Științelor a Academiei Române. De asemenea, a petrecut stagii de cercetare și predare la Paris, Bruxelles, Belgrad, Budapesta și Chișinău și a condus în calitate de lider de proiect opt granturi naționale guvernamentale și trei granturi internaționale (National Geographic Society, Sepowski), fiind membru în trei granturi naționale și 47 naționale.

În prezent este afiliat, în afara universității clujene, în calitate de cercetător onorific, Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, Muzeului Județean Mureș din Tg. Mureș și Institutului de Speologie „Emil Racoviță” al Academiei Române, București.

Prelegerea Lumea de după dinozauri prezintă inclusiv în imagini istoria frământată a ocupării de către mamifere a nișelor ecologice dominate anterior de dinozauri, precum și diversificarea evolutivă respectivă. De asemenea, sunt incluse date de paleogeografie și de paleoclimă, inclusiv din România, bazate pe fosile de polen și spori. Dintre faunele din România, se disting cele mai vechi mamifere neozoice din Europa de Est (multituberculate și insectivore). Se mai remarcă reflectarea în faunele și florele din România a bio-evenimentului dintre perioadele eocen-oligocen, inclusiv prin prezența unor tapiri, rinoceri giganți (Indricotheri), unii dintre ei fiind mai mari chiar decât girafele actuale, Chalicoteri, rozătoare, carnivore, Entelodon (un gen de porc preistoric uriaș), lemurieni etc. Rezultatele prezentate au fost obținute prin proiecte finanțate de National Geographic Society și Ministerul Cercetării din România.

Prelegerea se adresează atât specialiștilor, cât și publicului larg, interesat de tema prezentată.

Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.

Distribuie informația
Alte știri