Românii decedați în străinătate vor fi repatriați pe banii statului

Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) exprimă recunoștință și mulțumire față de adoptarea, de către Plenul Camerei Deputaților, a proiectului de lege care prevede ca statul român să suporte cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate. Statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată.

Această lege reprezintă un pas major și un răspuns concret la solicitările repetate ale FADERE, formulate de-a lungul a zece ani. Prin acest act normativ, statul român își asumă responsabilitatea față de cetățenii săi, indiferent de locul în care se află, și oferă sprijin familiilor îndurerate în momente dificile.

Anterior, de fiecare dată când un român deceda în străinătate și familia dorea să-l aducă acasă în țară, inițiam campanii de strângere de fonduri pe platforme online, precum Facebook. Mii de români cu suflet mare contribuiau cu sume modeste pentru a ajuta familiile îndurerate să suporte costurile costisitoare ale repatrierii.

Nu înțeleg de ce a fost nevoie să așteptăm 10 ani, nu înțeleg de ce sute de români decedați a trebuit să zacă prin frigiderele spitalelor din străinătate fără ca Statul Român să îi ajute, mă bucur totuși că acest calvar s-a terminat. Această lege este o victorie pentru toți românii din diaspora și pentru familiile lor. Am luptat ani de zile pentru acest drept și suntem bucuroși că, în final, vocea noastră a fost auzită. Acest act normativ nu este doar o obligație legală, ci și o dovadă de umanitate și solidaritate față de comunitatea noastră. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la adoptarea acestei legi„,  a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE.

Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) este o organizație non-guvernamentală care reprezintă interesele românilor din diaspora. FADERE își propune să consolideze relațiile dintre românii din străinătate și țara de origine, să promoveze drepturile și interesele acestora și să contribuie la dezvoltarea comunităților românești din Europa.

Distribuie informația
Alte știri