Budapesta impune restricții închirierilor pe Airbnb. Vezi care este motivul

Foto: Ana-Iulia Aron

Guvernul Ungariei ia în considerare măsuri drastice pentru a controla fluxul masiv de turiști în Budapesta, unul dintre cele mai populare orașe turistice din Europa Centrală. Martin Nagy, ministrul Economiei, a anunțat că se discută un moratoriu asupra noilor licențe Airbnb și creșterea taxelor pentru închirierile de apartamente pe termen scurt.

Decizia vine pe fondul nemulțumirilor crescânde ale rezidenților, care acuză că acest tip de turism contribuie la creșterea prețurilor locuințelor și la scăderea calității vieții. În districtul 6 al Budapestei, o zonă centrală și foarte populară printre turiști, 54% dintre locuitori au votat în septembrie pentru interzicerea închirierilor pe termen scurt începând cu 2026.

Este prima decizie de acest fel din Budapesta, dar vine în contextul unei tendințe mai largi în Europa, unde locuitorii din destinațiile turistice mari se revoltă împotriva turismului de masă.

„Piața Airbnb se va schimba, și este clar că nu mai poate crește”, a declarat Nagy într-o conferință de presă, subliniind că negocierile cu industria turismului sunt în desfășurare. Totuși, ministrul a asigurat că aceste schimbări nu vor afecta închirierile imobiliare pe termen scurt în afara capitalei.

Cu peste 6,7 milioane de nopți de cazare în 2023, Budapesta a depășit orașe precum Viena și Praga, devenind cea mai populară destinație turistică din Europa Centrală pentru șederi scurte. Conform Eurostat, în Uniunea Europeană, 719 milioane de nopți de cazare au fost rezervate anul trecut prin platforme de închirieri precum Airbnb, Booking și Tripadvisor.

Distribuie informația
Alte știri