24 de unități de învățământ din Bihor vor primi bani în cadrul programului ”Împreună prindem curaj”. Vezi care sunt

La nivelul județului Bihor, în anul școlar 2024-2025, au fost selectate 24 de unități de învățământ, care vor implementa activități în cadrul programului ”Împreună prindem curaj”.

Conform calendarului programului din acest an școlar, în perioada 15 septembrie – 10 octombrie 2024, 56 de unități de învățământ au depus la sediul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, cereri de finanțare în cadrul programului. În urma evaluării proiectelor au fost selectate 24 unități de învățământ, în listă regăsindu-se grădinițe, școli gimnaziale și licee.

Pentru aplicarea de proiecte în cadrul programului trebuiau îndeplinite următoarele condiții: unitatea de învățământ să aibă personalitate juridică; unitatea de învățământ să demonstreaze că există necesitatea inițierii și desfășurării unor activități de prevenire a violenței și infracțiunilor pentru preșcolari/elevi și familiile acestora; unitatea de învățământ să își propună să implice Comisia pentru prevenirea şi eliminarea violenței, a faptelor de corupție şi discriminării în mediul școlar şi promovarea interculturalității în proiectarea și desfășurarea activităților.

Programul ”Împreună prindem curaj” derulat pentru prima dată în anul școlar 2023-2024, are ca scop: prevenirea și reducerea violenței și a infracțiunilor în mediul școlar, iar ca obiective: crearea unui climat sigur, primitor și de susținere pentru toți beneficiarii implicați (preșcolari, elevi, personalul unității și părinți) la nivelul unităților de învățământ; îmbunătățirea relațiilor/coeziunii dintre personalul școlii, familie și preșcolari/elevi, inclusiv a colaborării acestora în vederea susținerii victimelor să gestioneze momentul traumatic și a autorilor să-și îmbunătățească comportamentul; capacitarea preșcolarilor/elevilor să raporteze faptele de violență și a martorilor să adopte strategii de susținere a victimelor și descurajare a comportamentelor violente ale autorilor; îmbunătățirea abilităților sociale și emoționale ale preșcolarilor/ elevilor, inclusiv a capacității acestora de identificare, interpretare, exprimare și autocontrol/autoreglare a emoțiilor într-o manieră constructivă față de sine și față de ceilalți, rerspectiv conștientizarea consecințelor asociate săvârșirii faptelor de violență și a infracțiunilor.

Programul se adresează preșcolarilor, elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal și postliceal, părinților/familiilor preșcolarilor și elevilor.

Bugetul maxim care poate fi alocat unei unități de învățământ este 5.000 lei.

Programul „Împreună prindem curaj a fost implementat în anul școlar 2023-2024 în județul Bihor în 14 unități de învățământ, selectate din cele 23 aplicante.

Unitățile de învățământ care vor implementa proiecte în acest an școlar sunt următoarele: Liceul de Arte Oradea, Școala Gimnazială „Dacia” Oradea, Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu” Oradea, Școala Gimnazială „Puiu Sever” Ineu, Școala Gimnazială Nr. 1 Gepiu, Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir” Oradea, Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca, Școala Gimnazială Nr.1 Cefa, Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 25 Oradea, Liceul Sanitar ,,Vasile Voiculescu” Oradea, Grădinița cu Program Prelungit „Speranța” Oradea, Școala Gimnazială Nr.1 Lăzăreni, Școala Gimnazială Nr. 1 Sânnicolau Român, Liceul Tehnologic ,,Unirea” Ștei, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea, Școala Gimnazială „Lucreția Suciu” Oradea, Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Liceul Teoretic „Constantin Șerban” Aleșd, Școala Gimnazială „Ioan Slavici” Oradea, Liceul Tehnologic Special Nr 1 Oradea, Școala Gimnazială „Aurel Pop” Oșorhei, Școala Gimnazială Nr. 1 Hotar, Școala Gimnazială Nr.1 Remetea. Printre activitățile care vor fi implementate, se regăsesc: activități de cunoaștere și dezvoltare a coeziunii pentru elevi, cadre didactice; excursii, concursuri tematice, campanii de conștientizare și sensibilizare, ateliere de creație, vizite la tribunal, muzee, cluburi, activități sportive, activități artistice; ateliere pentru susținerea familiilor în ceea ce privește exercitarea rolului lor educativ (în colaborare cu cadre didactice și cu alți parteneri), întâlniri ale elevilor și cadrelor didactice cu reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei, Serviciului pentru siguranța școlară, în vederea realizării unor dezbateri pe teme referitoare la fenomenul violenței; sesiuni de informare/instruire referitoare la aplicarea Procedurii de management a cazurilor de violență adresate personalului unităților de învățământ și chiar elevilor.

Bugetul alocat județului Bihor pentru această rundă este de 93 300 lei.

Programul este coordonat și monitorizat la nivel județean de către CJRAE Bihor și ISJ Bihor.

Distribuie informația
Alte știri