Concert In Memoriam la Basilica Romano-Catolică din Oradea

De Ziua Reformei, în seara de Halloween sau în ajunul Zilei Tuturor Sfinților, marcați ce sărbătoare vă place mai mult, Filarmonica Orădeană ne invită la un concert In Memoriam. Concertul este alcătuit atât în amintirea celor dragi pe care îi comemorează fiecare dintre noi, cât și în memoria lui Gabriel Faure, compozitorul de la a cărui moarte se împlinesc anul acesta 100 de ani. Programul concertului cuprinde Simfonia nr. 29 în La major, KV 201 de Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1891), Salve Regina de Giovanni Battista Pergolesi (1710 – 1736) și Requiemul în re minor, op. 48 de Gabriel Faure (1845 – 1924). Alături de corul și orchestra Filarmonicii Oradea vor evolua soprana Veronica Anușca, baritonul George Proca și organistul Kristofi Janos. La pupitrul dirijoral se va afla Alexey Mikhaylenko.

Simfonia nr. 29 de Mozart este una de tinerețe, dominată încă de optimism și luminozitate. Compozitorul avea abia 18 ani, se jucase cu Maria Antoaneta și cântase pentru împărăteasa Maria Theresia, pentru Papă, la curtea franceză, era încă sub tutela tatălui său, într-un ambient protejat. Viața era încă în ordine. Toate acestea se simt în lucrare, deși e scrisă sub influența curentului iluminist Sturm und Drang și desigur sub influența lui Josef Haydn, care așezase deja parametrii cvartetului de coarde și al simfoniei.

Salve Regina este una dintre ultimele lucrări scrise de Giovanni Battista Pergolesi în foarte scurta sa viață. A trăit doar 26 de ani. Și totuși în această perioadă a compus câteva bijuterii muzicale care ne mișcă până azi. Imnul dedicat Fecioarei Maria este compus concomitent cu celebra sa Stabat Mater, piesa interpretată în Vinerea Mare, în care suferințele Mântuitorului sunt privite prin ochii mamei sale. Imnul Salve Regina este interpretat de istorici și critici ca o rugăciune adresată Fecioarei în apropierea morții. Pentru ascultători este una dintre piesele profunde, care atinge inima și stimulează la meditație și introspecție, la întrebări incomode și la rugăciune.

Piesa de rezistență a serii este Requiemul de Gabriel Faure. Compozitorul a compus și cizelat lucrarea între 1887-1900, și este cel probabil mai optimist și luminos Requiem din câte există. Față de Messa da Requiem obișnuită, din lucrarea lui Faure lipsește Dies Irae, dar apare un năucitor de frumos Pie Jesu și In Paradisum, parte neobișnuită în Requiem pentru că aparține slujbei de înmormântare. Față de foarte cunoscutele Requiemuri (Mozart, Verdi, Dvorak, chiar Requiemul German al lui Brahms), cel al lui Faure este dominat credință în îndurarea lui Dumnezeu și în viața după moartea, iar frica de moartea sau de momentul trecerii lipsește.

Dirijorul Alexey Mikhaylenko, clarinetist la bază, desfășoară de câțiva ani o frumoasă carieră internațională. După absolvirea Conservatorului de Stat din Moscova, și-a continuat studiile la Academia de Muzică Norvegiană și la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena.

La acest concert vom avea ocazia să ne bucurăm și de orga restaurată a Basilicii Romano-Catolice. Orga a fost construită între 1777-1782, din ordinul împărătesei Maria Theresia. Din 2020 orga s-a aflat într-un amplu proces de restaurare.

Mai găsiți bilete la acest concert la casa de bilete a filarmonicii, pe site-ul bilete.ro sau înainte de concert la basilică.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri

This will close in 4 seconds