Conform analizelor de specialitate, modelul actual de dezvoltare este unul deficitar, Oradea nefiind pe lista polilor importanți de dezvoltare economică. Oradea și implicit județul Bihor au un rol marginal, iar economia locală nu este suficient dezvoltată. Statisticile recente realizate de Ziarul Financiar arată că județul Bihor nu s-a aflat, în 2023, între primele 10 județe ale țării, din perspectiva Produsului Intern Brut pe cap de locuitor. Nici măcar între primele 15!
Oradea și Bihorul s-au remarcat până acum doar prin cele mai mici salarii din Vestul României și nu numai.
Conform datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică, câștigul salarial mediu brut în luna august 2024, la nivel national, a fost 8.443 lei, în timp ce în județul Bihor a fost de doar 7.040 lei, adică cu 1400 de lei mai puțin. Așadar, salariile bihorenilor sunt încă foarte departe de media națională! Cu 7040 de lei, Bihorul a coborât pe locul 24 în topul salarizării, după Ialomița, Dâmboțiva, Călărași, Neamț.
Sunt bune și asfaltul și betoanele, însă ele nu țin de foame la finalul lunii când un salariat din Bihor constată că există un decalaj imens între nivelul salarizării sale și ceea ce înseamnă un nivel de trai decent.
Un nivel de trai mai bun pentru angajații din Bihor se poate obține doar cu o economie competitivă, iar aceasta are la bază o industrie puternică, bazată pe investiții și inovare, precum noua fabrică Nokian de la Oradea. Astfel de investiții mari înseamnă și locuri de muncă mai multe și mai bine plătite. Sprijinul de aproape 100 milioane de euro acordat de Guvernul condus de Marcel Ciolacu fabricii Nokian vine să ajute județul Bihor și municipiul Oradea tocmai în acest sens, prin crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite. Să sperăm că această nouă fabrică, precum și cele care se vor deschide în viitorul apropiat, vor confirma așteptările bihorenilor în acest sens.