În perioada 14 – 15 noiembrie 2024, Facultatea de Drept din cadrul Universității din Oradea a fost gazda unui eveniment deosebit cu tema „INTERESUL SUPERIOR AL COPILULUI ÎNTRE TEORIE ŞI PRACTICĂ. ABORDARE MULTIDISCIPLINARĂ”, organizat de Curtea de Apel Oradea, Facultatea de Drept – Universitatea din Oradea și Baroul Bihor.
În deschidere, au luat cuvântul argumentându-se actualitatea temei alese pentru această primă conferință organizată în acest format Judecător Florica ROMAN, Președinte – Curtea de Apel Oradea, Conf.univ.dr. Cristian Dumitru MIHEȘ, Decan – Facultatea de Drept, Universitatea din Oradea, Avocat Adrian STANCU, Decan – Baroul Bihor, Avocat Vlad – Victor Băculescu, Decan – Baroul Satu-Mare.
Sesiunile din prima zi a conferinței au fost moderate de către Doina MĂDUȚA, judecător Curtea de Apel Oradea și Camelia BORLEAN, psiholog Curtea de Apel Oradea și au inclus prezentările aferente următoarelor teme: ”Interesul superior al copilului – concept vital, fundamental, dinamic” – Conferenţiar univ. dr. Carmen Oana MIHĂILĂ, Facultatea de Drept, Universitatea din Oradea, Lector univ.dr. Mihaela Ioana TEACA, Facultatea de Drept, Universitatea din Oradea; ”Ascultarea minorului în contextul legislativ actual. Protecție și interes” – Judecător Livia BORTA-IACOB, președinte Secţie I civilă, Tribunalul Bihor; ”Măsuri de protecție specială a copilului. Aspecte practice” – Judecător Cristian MORARU, preşedinte Secţie civilă, Tribunalul Satu-Mare; ”Teorie pentru o mai bună practică – măsurile provizorii/interimare” Conferențiar univ. dr. Sebastian SPINEI, Decan – Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu.
Dezbaterile de la încheierea primei zile au fost extrem de animate, la acestea participând și invitații care s-au implicat activ în discuții.
A doua zi a debutat cu prezentarea ”Noua perspectivă asupra promovării și protecției drepturilor copilului deschisă de Legea nr.123/2024” – avocat Marcela CIGAN, Baroul Bihor, iar ulterior s-a trecut la cele două prezentări din domeniul Psihologiei: ”Alienarea parentală. Atunci când instanțele acceptă ceea ce știința respinge” – Lector univ. dr. George VISU, psiholog Curtea de Apel Cluj, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca și ”Raportul de expertiză psihologică. Când este util și dacă este necesar?” – psiholog, psihoterapeut formator, Camelia BORLEAN, Curtea de Apel Oradea, lucrările fiind moderate de către conf.univ.dr. Cristian Dumitru MIHEȘ – Facultatea de Drept, Universitatea din Oradea.
În încheierea conferinței, concluziile au fost ”extrase” din discuțiile la care și de această dată și-au adus contribuția mulți dintre cei care au fost prezenți în sală. Din păcate, a fost evidențiat cadrul legal mai puțin coerent, necesitatea de a modificare a unor prevederi aplicabile acestui domeniu, precum și dorința tuturor de a pune în centrul discuțiilor și preocupărilor interesul superior al copilului.
Apreciem că este important de subliniat că la eveniment au fost invitați și au participat judecători, procurori, avocați, reprezentanți ai Camerei Executorilor din Oradea și Alba-Iulia, reprezentanți ai DGASPC Bihor, ai Biroul Teritorial Oradea al Instituției Avocatului Poporului, cadre didactice și studenți ai Facultății de Drept.
Pe această cale organizatorii mulțumesc tuturor celor care și-au adus contribuția la derularea cu succes a evenimentului, deopotrivă – speakeri – cadre didactice și practicieni, invitați ori participanți.