Tincuţa- Lăcrimioara Şaitoş-Cofar, în vârstă de 50 de ani, s-a născut în municipiul Zalău, județul Sălaj. A copilărit la bunici, în județul Satu-Mare, până la vârsta de 6 ani, urmând școala primară și gimnazială în orașul Cehu Silvaniei.
Își amintește cu drag de bunicii care au crescut-o și spune despre ei că au fost oameni simpli, muncitori și credincioși. De la ei a învățat că trebuie să fie un om bun, corect, muncitor și cu credință în Dumnezeu, cât mai aproape de semenii săi.
A făcut parte din generația copiilor care se jucau pe uliță, mergea iarna la săniuș, iar în zilele friguroase de iarnă asculta cu drag poveștile de viața ale bunicilor, despre cât de greu le-a fost să trăiască în perioada războiului sau cum au suportat ororile comunismului.
Este absolventă a Colegiului Național Silvania Zalău, profil real- promoția 1992 și a Universității Oradea-Facultatea de Drept promoția 1996. Spune că perioada pe perioada facultății a încercat să fie un student bun și sârguincios. În această perioadă a stat în căminul universității unde a legat prietenii cu oameni cu care ține legătura și în prezent.
Este membru al Baroului Bihor încă din prima zi a anului 1997. Povestește că și-a dorit foarte mult să devină avocat, profesie care consideră că o reprezintă cel mai bine, fiind vorba despre o slujbă care îți aduce noi provocări în fiecare zi, o slujbă care presupune disponibilitate, mobilitate și corectitudine.
Primul contact cu sala de judecată l-a avut în luna ianuarie 1997 imediat după ce a devenit avocat stagiar, și, pentru că avocatul la care se afla în stagiu a avut încrederea să o trimită în sală la un dosar de fond funciar, a avut parte și de primul său job.
Spune că, deși știa exact despre ce speță este vorba, a avut foarte mari emoții. Cu toate acestea s-a descurcat.
„Deși discutasem speța înainte cu o zi, recunosc că am avut foarte mari emoții, însă m-am descurcat și cel mai drăguț lucru a fost că, după ce am terminat de susținut cauza și m-am îndreptat spre ieșirea din sală am văzut că maestrul meu era în spatele meu și sunt convinsă că, în situația în care aș fi spus ceva greșit ar fi intervenit, iar faptul că n-a făcut-o mi-a dat o încredere imensă. Recunosc că, și acum, după 27 de ani de avocatură, în fața siguranței pe care încerc să o eman în sala de sentință, mai sunt emoții care mă încearcă“, povestește avocata.
De-a lungul carierei susține că a întâlnit o paletă largă de spețe în care s-a implicat emoțional însă, au existat unele care au marcat profund.
„În urmă cu 10 ani, am fost avocatul părinților unei fetițe de 10 ani care a decedat în urma unui accident de circulație, a fost accidentată pe trecerea de pietoni, eram și prietenă cu aceștia și am aflat de accident imediat după ce s-a produs, am trăit alături de ei speranța că fetița va rămâne în viață. După ce s-a întâmplat inevitabilul și ne-am judecat am conștientizat că, golul lăsat de pierderea ei nu poate fi compensat de nici o sumă de bani. Pentru noi ca avocați, toate aceste cazuri sunt o obișnuință însă atunci când se întâmplă cuiva apropiat treci peste limita profesională și inevitabil te implici emoțional“, spune Tincuţa- Lăcrimioara Şaitoş-Cofar.
În prezent, este căsătorită și are un băiat de 17 ani, elev la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ din Oradea.
Totuși, cum a decis să intre în politică, de ce a ales Uniunea Salvați România și care este părerea sa despre faptul că România ar putea fi condusă de o femeie aflăm de la avocata Tincuţa Şaitoş-Cofar, candidată la Camera Deputaților din partea USR Bihor.
Când ați decis să intrați în politică și de ce?
Tincuţa-Lăcrimioara Şaitoş-Cofar: Am avut mai multe solicitări de a intra în politică, însă am preferat să rămân deoparte considerând că prioritatea este cariera mea de avocat și familia mea. Toată viața mea am fost un om de dreapta.
Deși aveam mulți prieteni implicați politic, am avut unele ezitări, însă momentul hotărâtor a fost acela în care PNL și PSD au făcut alianța de guvernare, pe care toți o prezentau ca singura soluție, ceea ce mi se părea de neconceput și simțeam că trebuie să existe o alternativă reală pentru oamenii de dreapta.
Acum, sunteți a doua pe listă pentru Camera Deputaților. De ce este importantă funcția de deputat?
Tincuţa-Lăcrimioara Şaitoş-Cofar: În luna septembrie 2024, filiala USR Bihor a votat pentru a ocupa locul al II-lea pe lista de candidați pentru Camera Deputaților. Votul lor m-a onorat și m-a obligat în același timp pentru că funcția de deputat este foarte importantă, practic parlamentarul fiind vocea comunității bihorene în forul legislativ al țării.
Dacă ați putea schimba un lucru în țara noastră, care ar fi acela?
Tincuţa-Lăcrimioara Şaitoş-Cofar: Îmi doresc să avem un cadru legislativ coerent și stabil, o justiție corectă și neinfluențată politic, o reformă administrativă, un stat suplu și bine organizat, o școală bună aproape de casă, stabilitate economică și un sistem de sănătate funcțional.
Ce vă doriți pentru viitor?
Tincuţa-Lăcrimioara Şaitoş-Cofar: Așa cum am avut ani la rând președinți bărbați, la fel de bine putem avea o femeie la conducerea țării. Într-o Românie modernă și europeană, egalitatea de șanse nu ar trebui să fie doar un ideal ci o realitate. Îmi doresc să văd din ce în ce mai multe femei care îndrăznesc să aspire la funcții importante. Respect fiecare femeie, fie că alege o carieră în politică, în afaceri sau în educație sau își dedică viața familiei și comunității.
Ce părere aveți de președinta USR Elena Lasconi?
Tincuţa-Lăcrimioara Şaitoş-Cofar: Fac parte din echipa Lasconi și USR. Elena Lasconi este o femeie puternică cu o experiență în comunicare și leadership.
Experiența sa în poziții publice o face capabilă să gestioneze situații complexe și să inspire încredere, iar în calitatea sa de primar a demonstrat implicare și rezultate deosebite, cu atitudinea sa de transparență și lupta împotriva sistemului corupt a câștigat respectul comunității și a întregii țări.
Este o persoană sinceră, apropiată de cetățeni, cu un discurs autentic și de extrem de multă bună credință, care nu a dezamăgit, este relativ nouă pe scena politică și nu poate fi asociată cu elitele politice tradiționale.
Elena Lasconi are un stil direct și empatic, este omul faptelor, aspect ce rezonează cu mulți oameni din diverse medii sociale pentru că Elena Lasconi iubește oamenii, iubește România și va fi președinte pentru toți, nu doar pentru unii!
Pe 1 decembrie, hai să alegem o Românie pentru toți, nu doar pentru unii.
Împreună construim O Românie pentru toți, nu doar pentru unii! Programul USR la Guvernare poate fi consultat aici – https://usr.ro/program-guvernare-2024/
Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România. Cod unic de identificare: 11240015