Profesorul Matei Cazacu, recunoscut drept „cel mai mare specialist al lumii în Dracula,” este cel care a descoperit casa din Sighișoara unde s-a născut Vlad Țepeș, în 1431, și autorul volumului „Dracula,” tradus în zece limbi. Stabilit în Franța din anii ’70, prof. univ. dr. Matei Cazacu este director emerit al Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Paris și autor a 25 de cărți și peste 100 de studii istorice.
Conferința sa, intitulată „De la Vlad Țepeș la Dracula – avatarurile unui prinț român între Orient și Occident,” a avut loc marți, 10 decembrie 2024, în Aula Magna a Universității din Oradea. Prorectorul Universității, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, a deschis evenimentul, exprimând bucuria instituției de a-l avea ca invitat pe distinsul istoric. Decanul Facultății de Istorie, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, a remarcat interesul tiranilor din istorie pentru modele sângeroase, inclusiv fascinația lui Nicolae Ceaușescu pentru Vlad Țepeș.
Profesorul Matei Cazacu a oferit o analiză detaliată a imaginii lui Vlad Țepeș – Dracula, prezentând cinci perspective distincte: Dracula în spațiul german, unde figura lui a fost folosită în scopuri propagandistice, inclusiv printr-o cronică tipărită în 1463; Vlad Țepeș în viziunea lui Mihail Kogălniceanu, descris ca un apărător al creștinătății; Percepția la curtea otomană, unde era văzut ca un revoluționar social care a încercat să reformeze clasa nobiliar; Imaginea în spațiul rusesc, ca model autocrat ce l-ar fi influențat pe Ivan cel Groaznic; Chipul vampiric, consacrat de Bram Stoker în romanul Dracula.
Concluzionând, prof. Matei Cazacu a subliniat că Vlad Țepeș, alias Dracula, rămâne „românul cel mai cunoscut pe plan mondial, alături de Nicolae Ceaușescu.”