László Tőkés: Spiritul Timişoarei ne obligă la reconcilierea româno-maghiară / 35 de ani de la debutul Revoluției din 1989

foto: tokeslaszlo.eu

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu. Revoluţia de la Timişoara, care a cuprins evenimentele din intervalul 16-20 decembrie 1989, a iniţiat procesul de dărâmare a totalitarismului din România, după cum precizează politologul Vladimir Tismăneanu în lucrarea „Despre 1989. Naufragiul utopiei” (Editura Humanitas, Bucureşti, 2009).

La 16 decembrie 1989, mai mulţi credincioşi din oraş demonstrau paşnic, în jurul Catedralei reformate din Piaţa Maria, faţă de o decizie judecătorească prin care pastorul reformat László Tokés urma să fie evacuat şi mutat în altă localitate. Mişcarea avea să se extindă, la aceasta aderând studenţi, muncitori şi alţi locuitori ai Timişoarei.

Un eveniment, la 35 de ani de la acel moment, a avut loc, duminică, la Timișoara.

Potrivit lui László Tőkés, revolta de la Timişoara, care a izbucnit în urmă cu 35 de ani şi a dus la răsturnarea regimului comunist din România, a fost rezultatul solidarităţii româno-maghiare, iar spiritul Timişoarei ne obligă şi astăzi să susţinem cauza reconcilierii româno-maghiare.

Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) – fostul pastor timişorean care a criticat deschis dictatura lui Ceauşescu – a evocat lupta comună împotriva tiraniei comuniste a maghiarilor reformaţi şi a celor de alte religii şi alte naţionalităţi solidari cu aceştia, cu ocazia serii de gală organizate sâmbătă, în cadrul celor de trei zile de comemorare a celei de-a 35-a aniversări a revoluţiei care a pornit din faţa parohiei reformate.

„Mulţumesc celor care au venit la biserica noastră şi au fost alături de noi când i-am chemat, iar apoi, când i-am trimis acasă din dragoste pentru ei, nu au plecat (…) nu au dat înapoi şi în felul acesta am devenit instrumente ale harului eliberator al lui Dumnezeu în răsturnarea regimului Ceauşescu şi câştigarea libertăţii. Timişorenii, care aparţineau la aproape zece naţionalităţi şi la tot atâtea confesiuni religioase, uniţi în mod exemplar în diversitatea lor, au devenit astfel fermentul revoluţiei şi al luptei pentru libertate care s-a răspândit curând în toată ţara” – a subliniat László Tőkés.

Distribuie informația
Alte știri