Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

15 Ianuarie este ziua în care îl omagiem pe cel care a dat glas sufletului românesc, transformand cuvintele în artă și gândurile în eternitate, poetul nepereche, Mihai Eminescu.  Astfel, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, elevii Liceului Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, au sărbătorit viața și opera marelui poet Mihai Eminescu printr-o serie de activități educative și creative.

Picturi inspirate din versurile celebrei poezii Codru, un omagiu adus iubirii poetului pentru natură, au fost subiectul unor activități.

Elevii au vizionat un documentar despre viața și opera lui Mihai Eminescu, fiind un moment de reflecție asupra impactului pe care marele poet l-a avut asupra literaturii și identității naționale.

Biblioteca școlii a găzduit activități deosebite sub îndrumarea doamnei bibliotecar și a doamnelor învățătoare. Activități integrate ce au inclus vizionarea basmului Făt-Frumos, discuții despre personalități care au avut impact asupra țării și o sesiune de colorat au fost completate cu realizarea de colaje și semne de carte, folosind motive eminesciene, care au îmbinat arta vizuală cu literatură.

Elevii s-au dedicat și recitării unor poezii semnate de Eminescu, și chiar compunerea de poezii cu tematică, demonstrând atât abilități de memorizare, cât și aprecierea profundă pentru frumusețea limbajului poetic.

Elevii din ciclul gimnazial, au marcat această zi, printr-un spectacol special care a adus în fața publicului esența operei eminesciene. Elevii au fost mesagerii frumosului lăsat moștenire de marele poet, prin poezie, cântec, dar și printr-o dramatizare a basmului cu același nume, scris de Geo Bogza, oferindu-ne prilejul să ne bucurăm de momente artistice deosebite. Evenimentul, organizat de cadrele didactice și elevi, a avut loc în cadrul școlii, în sala de festivități, toate avându-l în prim-plan pe poetul național al României.

Elevii ciclului liceal au participat cu emoție la celebrarea acestei zile, marcând un moment de reconectare cu valorile literaturii române și de aprofundare a operei lui Mihai Eminescu. Activitățile desfășurate au fost variate și pline de sensibilitate artistică, incluzând recitarea poeziilor eminesciene, prezentarea relației dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle, ilustrată printr-un schimb de scrisori care a adus în prim-plan dimensiunea personală și afectivă a poetului sau interpretarea unor cântece omagiale, care au creat o atmosferă de reverență și celebrare în cinstea marelui poet național.

Toate aceste activități au reprezentat un prilej unic de a redescoperi esența culturii românești și de a onora moștenirea eminesciană. În această zi, mai mult ca oricând, este esențial să apreciem legătura între cultură și identitatea noastră națională, iar Eminescu rămâne farul care luminează acest drum.

Prof. Oana Sîncelean

Distribuie informația
Alte știri