O voce a Bihorului se va auzi în altă dimensiune. Drum lin spre stele, Mariana Militaru Blaj!

Mariana Militaru Blaj, o artistă care a purtat cu mândrie cântecul și spiritul Bihorului în țară și peste hotare a plecat dintre noi. După o suferință lungă și grea, sufletul ei s-a înălțat spre odihna veșnică. Ne-o vom aminti mereu pentru zâmbetul ei blând, privirea caldă și cântecele care au atins inimile tuturor. Dumnezeu să o odihnească în pace!

Originară din frumosul ținut bihorean Roșia, Mariana Militaru Blaj a fost mai mult decât o solistă – a fost un suflet devotat tradițiilor noastre. Cariera sa artistică a început în 1975, ca dansatoare și solistă la Clubul „Constructorul” din Oradea, iar colaborarea cu ansamblul „Nuntașii Bihorului” i-a definit destinul artistic, lăsând o amprentă de neșters asupra folclorului bihorean.

Mariana a cântat și a înregistrat cu orchestra populară a Filarmonicii din Oradea și a avut apariții memorabile la TVR, Etno TV, TVS, Favorit, Național TV Beiuș, precum și la posturi de radio precum Radio România, Radio Cluj și Radio Timișoara. Albumul său, „Din Roșia la Beiuș”, a adus cântece nemuritoare precum Astă lume nu-i a mea, Io-s fată din Roșia și Fi-ua focu supărat, rămânând un dar pentru sufletele iubitorilor de folclor.

Alături de ansamblul „Nuntașii Bihorului”, a purtat cântecul bihorean pe scenele din țară și din lume. A împărțit scena cu mari artiști ai folclorului românesc: Maria Haiduc, Viorica Flintașu, Maria Sidea, Dumitru Sopon, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Drăgan Muntean și prietena sa de suflet, Florica Ruja.

Rămâne în amintirea noastră așa cum am cunoscut-o – cântând, cu bucurie și dragoste, cum a făcut-o și la aniversarea celor 60 de ani ai ansamblului.

Pentru noi, cei din „Nuntașii Bihorului” de ieri și de azi, Mariana Militaru Blaj va rămâne un simbol al tradiției și o sursă de inspirație. Îi vom purta mereu amintirea în inimile noastre.

Cu veșnică recunoștință, „Nuntașii Bihorului”

Distribuie informația

CASĂ DE VÂNZARE ÎN BIHOR

 

Alte știri