Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, bihoreanul Cseke Attila, a anunțat miercuri, în cadrul unui interviu la Digi24, că săptămâna viitoare va fi lansată prima hartă interactivă care detaliază riscul seismic pentru fiecare localitate din România.
Harta va oferi informații importante atât pentru locuitori, cât și pentru autoritățile locale, contribuind la creșterea responsabilității și la facilitarea accesului la fonduri pentru consolidări.
„Noi avem o hartă cu riscurile seismice, respectiv cu zonele expuse și mai puțin expuse din România. Această hartă este cunoscută sau mai puțin cunoscută, dar nu a existat niciodată o defalcare pe unități administrativ-teritoriale. Este important din două puncte de vedere. În primul rând, pentru că noi toți, locuitorii țării, trebuie să știm în ce localitate stăm, nu ca să ne speriem, ci ca să ne responsabilizăm. În al doilea rând, pentru că va fi un mesaj clar pentru autoritățile locale,” a explicat ministrul.
Cseke Attila a subliniat că statul român a creat trei programe de investiții pentru reducerea riscului seismic, toate gestionate de Ministerul Dezvoltării. Aceste programe sunt destinate clădirilor publice, blocurilor de locuințe, unităților de învățământ și unităților sanitare. „Anul trecut, acest program a închis cu o execuție de aproximativ 70 de milioane de lei. Potențialul este mult mai mare,” a menționat ministrul.
Întrebat cât de vulnerabilă este România în fața unui cutremur pe o scală de la 1 la 10, ministrul a oferit o estimare îngrijorătoare: „Capitala țării, Bucureștiul, este printre primele 10 capitale la expunere de risc seismic la nivel mondial.”
Noua hartă interactivă reprezintă un pas important în gestionarea riscurilor seismice și vine să răspundă unei necesități de lungă durată în ceea ce privește siguranța cetățenilor și pregătirea autorităților.