Laura Vicol, Vladimir Ciorbă și frații Poștoacă, asociați în grupul Nordis, au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată, însă este executorie, ceea ce înseamnă că cei cinci vor rămâne în arestul central până la o hotărâre definitivă a instanței.
În cadrul anchetei, DIICOT a pus sechestru pe 201 imobile – apartamente și case, cinci spații comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, precum și pe părți sociale și acțiuni din grupul Nordis. De asemenea, 48 de conturi bancare aparținând persoanelor și firmelor implicate au fost blocate.
Potrivit procurorilor, cinci firme din grupul Nordis ar fi încasat peste 195 de milioane de euro de la aproximativ 1.700 de clienți, bani plătiți drept avans pentru achiziția de apartamente. Însă, imediat după încasare, sumele ar fi fost însușite de cei 11 inculpați.
În cazul Laurei Vicol, anchetatorii susțin că ar fi folosit două firme în care era asociată, dar și conturile unor apropiați și rude, pentru a direcționa sumele obținute. Între 2019 și 2023, aceasta ar fi beneficiat de peste 40 de milioane de lei.
Primele semnale ale acestei presupuse fraude au apărut în urmă cu peste trei ani, când Direcția Generală Antifraudă ar fi descoperit transferuri suspecte de aproape 100 de milioane de lei din conturile firmelor Nordis către diferite persoane, în special către Vladimir Ciorbă.
Un exemplu flagrant de manipulare financiară invocat de anchetatori este cesionarea unor părți sociale: o singură parte socială cu valoare nominală de 10 lei ar fi fost vândută în acte pentru 1,9 milioane de euro. Cu toate acestea, inspectorii antifraudă nu ar fi sesizat autoritățile, iar unii dintre ei ar fi fost chiar amenințați de soțul Laurei Vicol.
Ancheta DIICOT continuă, iar autoritățile analizează posibile ramificații ale rețelei financiare din dosarul Nordis.