Filarmonica Oradea ne invită joi, 13 februarie, de la ora 19, la Reflexii sonore, un periplu muzical din Viena interbelică până în America de Nord și înapoi în Europa, la Paris. Violonistul francez de origine rusă Fedor Rudin și orchestra simfonică orădeană, sub bagheta dirijorului Andrej Vesel vor interpreta Concertul pentru vioară și orchestră În amintirea unui înger de Alban Berg (1885 – 1935), Central Park in the Dark de Charles Ives (1874 – 1954) și Trei schițe simfonice La Mer de Claude Debussy (1862 – 1918).
Lucrările lui Ives și Debussy sunt compuse la începutul secolului al XX-lea (1904, respectiv 1903) și ne prezintă zorii noilor direcții muzicale ale zbuciumatului secol. Ambele lucrări se despart de rigurozitatea tonală și explorează cărările deschise de Richard Wagner, Gustav Mahler, Max Reger sau Alexander von Zemlinski. Dezvoltarea continuă a instrumentelor de suflat și noile instrumente care apar, dar și fascinația liniilor melodice din Orientul Îndepărtat sunt o invitație pentru compozitori la a folosi elemente tehnice și de virtuozitate neobișnuite încă, șocante chiar pentru ascultătorii de atunci. Atât Charles Ives, cât și Claude Debussy folosesc însă disonanțele cu măsură, suprind plăcut ascultătorii și nu îi șochează încă.
Concertul pentru vioară și orchestră În amintirea unui înger, este, alături de opera Wozzeck și Lulu, una dintre cele mai cunoscute și prezente lucrări ale compozitorului austriac pe scenele de concert. Arnold Schönberg, Alban Berg și Anton Webern sunt fondatorii Noii Școli Muzicale Vieneze, ca răspuns la cei trei mari clasici din secolul al XVIII-lea Haydn, Mozart și Beethoven. Ei deschid porțile expresionismului în muzică și legitimează și teoretic atonalitatea. Primul Mare Măcel Mondial ajută publicul în receptarea noilor curente, chiar dacă multe dintre lucrările lor sunt întâmpinate cu Bu-uri. Concertul pentru vioară este răspunsul lui Alban Berg la vestea morții fiicei Almei Mahler și a arhitectului Walter Gropius. Aceasta suferise de poliomielită și a murit la doar 18 ani. Melancolia se împletește cu izbucniri timide de luminozitate, atonalitatea cochetează cu rigurozitatea lui Bach.
Violonistul și dirijorul francez de origine rusă Fedor Rudin este un nume pe care trebuie să îl înregistrăm. Tânărul artist, care a fost cel mai tânăr membru și concert-maestru Operei de Stat din Viena și a Filarmonicii vieneze (2019-2021), concertează deja pe marile scene europene și nord-americane, alături de cei mai importanți dirijori ai momentului. El este apreciat pentru virtuozitatea tehnică, și pentru sensibilitatea și strălucirea interpretării.
Dirijorul Andrej Vesel este un promotor consecvent și inteligent al muzicii secolului al XX-lea, evitată de mulți melomani. În aproape fiecare dintre concertele sale apare cel puțin un compozitor al secolului XX în program, obligând publicul să își lărgească orizontul și să își înfrunte reținerile și prejudecățile față de muzica nouă, dincolo de tonalitate.
Mai găsiți bilete la acest concert la casa de bilete a filarmonicii și pe site-ul bilete.ro .
Următorul concert la filarmonică va avea loc marți 18 februarie, de la ora 19, și va fi susținut de Trio Callas, format din Miguel Rocha, Lucas Garcia Muramato și Bella Schütz, care va interpreta lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Aaron Copland și Johannes Brahms.
Daniela Stoica