Frauda cibernetică și Dragobetele meu de groază

Bunătatea și disponibilitatea de a ajuta, cu care am fost crescuți, disciplinați, educați, pot deveni un coșmar, așa cum a fost al meu de Dragobete.

Dragobetele meu cu debut liniștit a fost întrerupt de mesajul pe WhatsApp al unei rude care mă ruga să votez o gimnastă drăguță pentru a o ajuta să beneficieze de o bursă. De bună credință sau de naivitate prostească intru pe link să votez, dar mă opresc la numărul de telefon. Câteva ore mai târziu mă sună una dintre prietenele mele și îmi spune speriată că cineva cere bani în numele meu. În panică deschid mesageria. Majoritatea contactelor mele din țară și din străinătate, persoane fizice, firme și instituții cu care am avut de a face în ultimul an au primit atât cererea de 3300 de lei împrumut pentru o zi, cât și linkul cu gimnasta ce are nevoie de vot pentru bursă. Panica m-a cuprins în câteva secunde, mai ales când mi-am dat seama câte dintre cunoștințele mele au primit mesajul. Mulți mi-au răspuns că nu au suma respectivă de bani (uneori e bine să nu poți ajuta imediat), dar două dintre cunoștințe mi-au promis că îmi vor trimite banii ceva mai târziu, când au timp să răsufle. Plus apelurile audio și video din țară și din străinătate. Evident majoritatea prietenilor și cunoștințelor mele din afara țării nu știu limba română, așa că erau surprinși că le scriu în limba română și le cer lei, nu euro sau altă valută.

Le-am scris tuturor (de fapt doar majorității cum aveam să aflu ceva mai târziu) să nu vireze bani în contul respectiv (care nu era pe numele meu ci al unei Mădăline) și să nu acceseze linkul fraudulos cu gimnasta. Unul dintre cunoscuți m-a sfătuit să îmi șterg contul și să îl reinstalez, după ce mi-am salvat baza de date. Zis și făcut! Zorii zilei următoare m-au anunțat că nu e totul șters cu buretele. O rudă a trimis bani în contul respectiv. Am paralizat sau am suferit un mic infarct? Nu știu. Nici măcar nu mai eram sigură cine îmi scrie. Cunoștința nu răspunde la telefon. Îi sun rudele. Într-adevăr și-a trimis toți banii în contul scris în mesaj, ca să mă ajute de urgență. Nu văzuse mesajul prin care le ceream tuturor să nu trimită bani în numele meu.

Banca încearcă să oprească tranzacția frauduloasă și sperăm că are succes. Ne rugăm să aibă succes.

Cu un pic de cercetare online am descoperit că experimentul a început deja săptămâna trecută în Suceava. Singurele diferențe erau modul de adresare, numele gimnastei care are nevoie de votul meu și faptul că nu mi s-a trimis niciun cod de acces.  Polițiștii ne sfătuiesc să nu accesăm link-uri din mesaje nesolicitate chiar dacă par a proveni de la cunoștințe; să nu accesăm link-uri din surse necunoscute pentru că ne pot conduce pe site-uri malware sau sunt folosite pentru fishing; să nu introducem informații personale pe site-uri care nu sunt oficiale și nici coduri nesolicitate; să folosim metode alternative de comunicare în cazul în care cunoscuții ne solicită bani sau date și nu în ultimul rând să sesizăm infracțiunea.

De ieri Dragobetele nu mai e Valentinul autohton, nici ziua în care Federația Rusă a atacat Ucraina, ci ziua în care am avut de a face cu prima escrocherie cibernetică serioasă, iar cineva drag luptă să își recupereze banii. Și uite așa devin mai suspicioasă și mai lipsită de încredere și nu mai sunt gata să sar la primul strigăt de ajutor financiar.

Păziți-vă nu doar pe voi înșivă, ci și pe cei dragi și conturile voastre!

Daniela Stoica

Distribuie informația

CASĂ DE VÂNZARE ÎN BIHOR

 

Alte știri