tolo.ro : Doctorul bihorean, Carmen Pantiș, este unul dintre cei mai buni coordonatori de transplant din România

In contextul in care rata de refuz a donatorilor români s-a dublat de la începutul lui 2017, jurnalistii „Gazetei Sporturilor” au incercat sa afle motivele.  Catalin Tolontan publica pe blogul personal cele mai des întâlnite replici ale refuzului donării de organe povestite chiar de medicul Carmen Pantis, coordonatorul centrului de la Oradea.

”E nevoie să le arătăm familiilor imagini cu creierul neirigat de sânge pentru că unul dintre refuzurile pe care le primim de la familii sună chiar așa: Nu credem că e mort!”, explică medicul Carmen Pantiș.

Datele statistice spun că doctorul bihorean este unul dintre cei mai buni coordonatori de transplant din România. ”Am avut și ani în care Oradea a furnizat o treime din organele la nivelul întregii țări. Acum însă, rata de refuz a crescut și la noi, de la 25% la 40%”, declară doctorul Pantiș.

Ce aude ea, în calitate de om care discută direct cu potențialii donatori?

-Care sunt replicile cel mai des întâlnite la familiile care vă refuză?
-Vi le spun:

”Nu cred că este mort!”
”Nu vreau să dau organele copilului meu la oameni bogați”.
”Cred că pe liste se fac aranjamente”.
-Ultimele două răspunsuri suspectează manipularea procesului de alocare a organelor?
-Da. Neîncrederea în etica alocării organelor este unul dintre motivele importante ale refuzului.

”SIMT ÎN PRIVIREA FAMILIILOR CĂ NU MAI AU ÎNCREDERE”

-Totuși, cum vă explicați creșterea atât de importantă a refuzului de la un an la altul?
-Noi, la Oradea, am scăzut de la 14 donatori în primele trei luni din 2016 la 4 donatori în primele trei luni ale lui 2017. Pur și simplu mă uit la oameni și simt în privirea lor că nu mai au încredere în ceea ce le spun. Sincer însă, e vorba și de atitudinea noastră, a medicilor, nu doar a donatorilor.

-În ce sens?
-A apărut o demotivare la nivelul coordonatorilor. După măririle de venituri, eu, ca medic ATI, câștig 1.000 de lei pentru o gardă de week-end. Iar pentru o lună de muncă în calitate de coordonator câștig tot atât: 1.000 de lei. Nu e motivant.

-Acesta este unul dintre efectele secundare ale măririi salariilor medicilor.
-Da. Onest recunosc acest lucru. E bine că au crescut salariile, dar lucrurile trebuie văzute în complexitatea lor. Munca de convingere este cu atât mai grea cu cât curge contracronometru. Chiar acum încerc de două zile să conving o familie. Am reușit, într-un final. Din păcate, rinichii nu mai pot fi recoltați. O să luăm inima și ficatul” Citeste mai departe

pantis

foto: tolo.ro

Distribuie informația
Alte știri