Conferință internațională despre cercetarea muzicală, organizată la Universitatea din Oradea

Școala Doctorală de Studii Interdisciplinare a Universității din Oradea a organizat, în 12 aprilie 2025, conferința internațională „Multidisciplinary Perspectives in Music Research”, dedicată cercetătorilor și doctoranzilor în domeniul Muzică. Evenimentul a reunit 37 de participanți din 20 de universități, de pe patru continente – Australia, America, Europa și Asia – reflectând deschiderea globală spre cercetarea muzicală contemporană.

Evenimentul a fost coordonat de prof. univ. dr. habil. Romeo Rîmbu, alături de o echipă dinamică de cadre didactice din Oradea, implicate atât în organizare, cât și în moderarea celor 11 secțiuni. Printre colaboratori s-au numărat conf. univ. dr. Mădălina Hotoran, dr. Ioana Baalbaki și dr. Rolynd della Sylvan (SUA), fiecare contribuind la reușita conferinței.

Prezentările au acoperit o arie largă de teme – de la muzică sacră și istorie muzicală, la psihologie cognitivă, acustică, jazz, estetică și neuroștiințe – evidențiind caracterul interdisciplinar al cercetării. Momentul central l-a constituit prelegerea invitatului special, dr. David Barett, de la Syracuse University (New York), care a vorbit despre rolul muzicii în arta contemporană.

Față de ediția precedentă, conferința a cunoscut o extindere notabilă, reunind participanți nu doar din centre universitare din România, ci și din SUA, Germania, Italia, Japonia, Australia și alte țări.

„Diversitatea ideilor și pasiunii pentru muzică s-au transformat într-o veritabilă punte academică între lumi. Publicarea acestor contribuții în revista Musica Academica va permite accesul publicului larg la cercetări valoroase în domeniul muzicii”, a subliniat prof. univ. dr. habil. Mirela Țârc, organizatoarea evenimentului.

Alte știri