Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului, atrage atenția Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care solicită măsuri urgente pentru prevenție și control.
Potrivit FAO, focarele recente și apariția unei tulpini exotice a virusului în Orientul Mijlociu subliniază importanța detectării timpurii, mai ales în condițiile în care boala se transmite rapid – chiar și prin vânt – între bovine, porcine, ovine și caprine.
Deși nu prezintă pericol pentru oameni, febra aftoasă afectează grav sănătatea animalelor și productivitatea din sectorul agroalimentar, reducând producția de lapte și carne. Cazurile grave pot duce la moartea animalelor tinere.
Ungaria este una dintre țările cel mai afectate în prezent – o situație rară, având în vedere că nu a mai semnalat virusul de peste 50 de ani.
FAO recomandă creșterea gradului de conștientizare, implementarea măsurilor de biosecuritate și vaccinarea ca metode eficiente de prevenire și control.