Tema Visuri pe aripi de vioară este firul roșu al concertului simfonic de mâine seară. Ascultătorii vor avea ocazia să se reîntâlnească cu dirijorul Alvin Arumugan, care a câștigat anul trecut Orchestra`s Conductor Democratic Competition, desfășurat la Oradea. Seara are doi violoniști pe postul de solist: Răzvan Stoica și Nagy Kalman. Aceștia vor interpreta Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 77 de Johannes Brahms și Suita Șeherezada op. 35 de Nikolai Rimski-Korsakov.
Din secolul al XVI-lea vioara este unul dintre cele mai răsfățate instrumente de către compozitori, iar odată cu apariția industriei cinematografice, un sărut nu mai este sărut fără măcar o vioară, iar o scenă romantică, melancolică sau dramatică fără vioară este greu de conceput. Concert de Johannes Brahms, a cărui zi de naștere a fost ieri (07. Mai 1833 – 03. Aprilie 1897), este probabil cel mai neviolonistic concert dedicat viorii, deși a fost scris și cu consultarea prietenului său Joseph Joachim, unul dintre marii virtuozi ai secolului al XIX-lea. Dificultățile tehnice solicită virtuozitate în adevăratul sens al cuvântului, iar profunzimea ideatică solicită maturitate artistică. Țesătura muzicală este pe alocuri atât de densă, încât concertul-simfonie poate deveni păstos și greoi, dacă solistul și dirijorul nu colaborează și nu au un scop comun. În Adagio, la fel ca în Concertul nr. 2 pentru pian, Brahms folosește și un al doilea instrument solist: oboiul, în acest caz. Cantilenele sale și dialogul cu vioara solistă sunt nemuritor de frumoase. Rondo-ul Allegro giocoso ia ascultătorul pe sus într-un iureș de bucurie, care îl va urmări și în zilele următoare. Concertul pentru vioară de Brahms rămâne una dintre cele mai profunde și mai frumoase lucrări muzicale scrise vreodată, îndrăgit de public și de muzicieni.
Suita Șeherezada op. 33 de Nikolai Rimski-Korsakov (1844 – 1904) este una dintre mostrele de creativitate și genialitate a compozitor rus, care a știut să îmbine liniile melodice orientale cu regulile muzicii clasice europene. Rimski-Korsakov, alături de Richard Strauss și Maurice Ravel, este unul dintre cei mai geniali orchestratori ai istoriei muzicii și folosește câteva dintre legendele din culegerea 1001 de nopți, acordând viorii vocea soției sultanului care își salvează viața povestind 1001 de nopți soțului ei sângeros. Modul descriptiv în care ilustrează legendele orientale îl fac pe Rimski-Korsakov, alături de Franz Liszt și Richard Wagner, un precursor al compozitorilor de film. Și fără cunoașterea legendelor, poveștile Șeherezadei capătă imagine și viață.
Răzvan Stoica și Nagy Kalman sunt cunoscuți publicului orădean, primul ca invitat încă din anii studenției, cel de-al doilea fiind concert-maestrul orchestrei orădene.
Dirijorul Alvin Amurugan, flautist de bază, este câștigătorul Orchestra`s Conductor Democratic Competition, organizat de dirijorul Cristian Orășanu. Ediția de anul trecut a avut loc la Oradea. Juriul concursului internațional au fost membrii orchestrei, fiecare muzician al orchestrei acordând un punctaj celor 18 dirijori care au trecut de faza de preselecție. Premiul I i-a revenit lui Alvin Amurugan, care a câștigat pe lângă o sumă de bani și două concerte cu orchestra orădeană. În Singapore el este cunoscut pentru activitatea sa atât ca flautist, cât și ca dirijor, câștigător al unor concursuri naționale și internaționale. În ultimii circa 10 ani activitatea sa a depășit granițele țării natale, la început în Asia de Sud, apoi în Europa.
Mai găsiți bilete la acest concert la casa de bilete a filarmonicii și pe site-ul bilete.ro .
Daniela Stoica