În perioada 23 – 25 mai a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfășurat ample acțiuni în sistem integrat pentru prevenirea și combaterea riscurilor, a faptelor comise cu violență sau pe fondul consumului de alcool ori substanțe psihoactive. De asemenea, au fost vizate și cazurile de conducere cu viteză excesivă sau neadaptată la condițiile de drum.
Acțiunile au avut ca obiectiv menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, fiind organizate razii punctuale cu efective mărite, atât în municipiul Oradea, cât și în județul Bihor.
La finalul săptămânii, au fost organizate 32 de acțiuni preventive-reactive în sistem integrat și s-au instituit 46 de filtre rutiere. În total, au fost implicați 590 de polițiști din structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, transporturi și luptători de la acțiuni speciale, alături de 55 de jandarmi, 56 de polițiști de frontieră și reprezentanți ai altor instituții cu atribuții în domeniu.
Au fost legitimate 2.219 persoane și s-au efectuat 1.512 testări pentru depistarea consumului de alcool sau droguri. În urma controalelor, au fost aplicate 578 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 344.500 de lei, și s-au constatat 21 de infracțiuni.
Dintre sancțiuni, 376 au fost aplicate pentru abateri în trafic. Cele mai multe – 231 – au vizat depășirea vitezei legale. De asemenea, 18 sancțiuni au fost pentru nepurtarea centurii de siguranță, 3 pentru depășiri neregulamentare, alte 3 pentru neacordarea priorității, 4 pentru opriri sau staționări neregulamentare, 9 pentru conducerea sub influența alcoolului, 17 pentru lipsa ITP, 16 pietoni și 31 de bicicliști au fost sancționați, iar alte 44 de sancțiuni au vizat diverse alte abateri.
Nu mai puțin de 29 de șoferi care reprezentau un pericol real în trafic au rămas fără permis, dreptul de a conduce fiindu-le suspendat conform legii. În plus, 66 de autovehicule care nu prezentau siguranță pentru circulația pe drumurile publice au fost oprite, iar certificatele de înmatriculare au fost retrase până la remedierea deficiențelor.
Pe lângă acțiunile din trafic, polițiștii și jandarmii din Bihor au fost prezenți la manifestările culturale și evenimentele publice din județ, asigurând măsuri de ordine și prevenție. Intervenția promptă și organizarea eficientă au contribuit la faptul că nu s-au înregistrat incidente negative în această perioadă.