Un număr de 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon, donate de E.ON și Delgaz Grid, va ajunge în locuințele bihorenilor, cu ajutorul pompierilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, în cadrul campaniei derulate de Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, E.ON și Delgaz Grid.
În județul Bihor, vor fi montate 375 de detectoare de fum și 125 de detectoare de monoxid de carbon, în gospodăriile familiilor identificate ca vulnerabile în fața riscului de incendiu sau de intoxicare cu monoxid de carbon.
În cursul anului 2024, în Bihor au fost înregistrate peste 600 de incendii, 457 dintre acestea la proprietăți individuale (locuințe, anexe etc.), un procent de 60% înregistrându-se în mediul rural. Printre cele mai frecvente categorii de împrejurări determinante pentru producerea incendiilor s-au numărat instalațiile electrice defecte/improvizate/lăsate sub tensiune nesupravegheate – 216 și coșurile de fum defecte sau necurățate – 106.
Astfel de situații pot avea urmări dramatice, mai ales atunci când incendiile sau gazele toxice nu sunt detectate la timp. Din păcate, monoxidul de carbon este un pericol invizibil, dar extrem de periculos, iar incendiile se pot extinde rapid dacă nu sunt semnalate imediat.
Prin această campanie, instalăm sisteme de avertizare timpurie în locuințe din mai multe localități bihorene, pentru a crește nivelul de protecție al cetățenilor. Comunele vizate sunt: Ceica, Hidișelu de Sus, Lăzăreni, Nojorid, Oșorhei, Popești, Tăuteu, Șimian, Ciumeghiu, Holod, Tinca, Dobrești, Bratca, Tileagd, Șinteu.
Dispozitivele montate nu sunt legate la sistemele autorităților, ci funcționează independent, generând alerte sonore puternice la detectarea pericolului, pentru ca cei aflați în pericol să se poată autoevacua la timp sau să ia măsuri rapide înainte ca situația să se agraveze.
Ne dorim ca prin această acțiune să diminuăm riscurile și să oferim un plus de liniște familiilor din mediul rural. Prevenirea rămâne cea mai sigură formă de protecție. Fiecare secundă contează atunci când e vorba de siguranță! „Protejăm vieți, prevenim tragedii – împreună construim comunități mai sigure, pas cu pas!”